Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tot ce trebuie sa stiti despre declaratia 112. Care sunt principalele modificari, cine si pana cand trebuie sa o depuna

Tot ce trebuie sa stiti despre declaratia 112. Care sunt principalele modificari, cine si pana cand trebuie sa o depuna
Ordinul pentru depunerea declaratiei 112 a fost publicat de curand in Monitorul Oficial.

Foarte important de precizat este faptul ca declaratia este modificata pentru stopajul la sursa aferent veniturilor din drepturi de autor, arenda, activitati sportive, asocieri ale persoanei fizice.

In esenta, procedura de declarare si depunere a formularului 112 - "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" - a fost impusa de catre urmatoarele doua noi proceduri fiscale:

a) Aplicarea stopajului la sursa pentru mai multe categorii de venituri realizate de persoanele fizice pentru care anterior ordonantelor mai sus amintite, sarcina declararii a fost la nivelul persoanei fizice;
b) Dreptul salariatului, respectiv dreptul persoanei fizice ce realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, de a solicita redirectionarea unei sume corespunzatoare fie la procentul de 2%, fie la procentul de 3,5%, catre entitati fara scop patrimonial.

Sa analizam aceste modificari fiscale din perspectiva declaratiei 112:

Incepand cu veniturile aferente lunii aprilie 2018, se revine la impozitarea prin stopaj la sursa si la declararea in formularul 112, pentru urmatoarele categorii de venituri:
venituri din drepturi de proprietate intelectuala;venituri realizate in baza contractelor de activitate sportiva, incadrate la activitati independente (pentru aceasta activitate independenta, s-a prevazut in mod expres stopajul la sursa;venituri realizate in baza contractelor de arenda;venituri din asocierea persoanelor fizice cu persoane juridice ce achita impozitul specific (unitati turistice, alimentatie publica, hoteluri, etc) - Legea nr. 170/2016;venituri scutite de impozit (informaticieni, persoane cu handicap, lucratori sezonieri) pentru care bugetul suporta o parte a contributiei la sanatate.
Una dintre modificarile aplicabile incepand cu veniturile salariale/drepturi de proprietate intelectuala realizate de persoanele fizice incepand cu luna aprilie 2018 este acordarea dreptului acestor persoane sa solicite platitorilor de venituri sa directioneze una din urmatoarele cote:

a) Cota de 2% din impozitul pe venitul din salarii/drepturi de proprietate intelectuala catre unitati fara scop patrimonial;
b) Cota de 3,5% din impozitul pe venitul din salarii/drepturi de proprietate intelectuala catre unitati fara scop patrimonial care sunt autorizate si au cel putin un serviciu soc ...citeste mai departe despre "Tot ce trebuie sa stiti despre declaratia 112. Care sunt principalele modificari, cine si pana cand trebuie sa o depuna" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1227 ori