Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Teodorovici a scos din proiect reglementarea privind inchisoarea pentru neplata impozitelor si contributiilor

Teodorovici a scos din proiect reglementarea privind inchisoarea pentru neplata impozitelor si contributiilor
Comisia de buget-finante din Senat a avizat favorabil, marti, proiectul de lege depus de Eugen Teodorovici privind inchisoarea pentru datornici.

Insa, reglementarea potrivit careia neplata impozitelor si contributiilor se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 6 ani a fost eliminata, iar cel care a solicitat acest lucru a fost chiar intitiatorul proiectului.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a primit sase voturi "pentru" si doua abtineri. Teodorovici a explicat ca si-a insusit modificarile la acest proiect efectuate de Consiliul Economic si Social.

In proiectul de act normativ a fost mentinuta prevederea potrivit careia se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani "stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat".

Potrivit actului normativ, constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani:
ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;misiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor.

Proiectul amendat de Comisia de buget-finante a Senatului, la propunerea lui Teodorovici, majoreaza de 5 sau 10 ori plafoanele in euro pentru prejudiciile produse prin fapte evaziune fiscala, pe baza carora se stabilesc pedepsele.

Astfel, daca prin faptele mentionate s-a produs un prejudiciu mai mare de 1 milion de euro (100.000 euro, forma initiala a proiectului inregistrat la Senat), in echivalentul monedei nationale, limitele speciale ale pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu o treime. Pentru un prejudiciu mai mare de 5 milioane de euro (500.000 euro, in forma initiala - n.r.) limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate.

Achitarea prejudiciului duce la re ...citeste mai departe despre "Teodorovici a scos din proiect reglementarea privind inchisoarea pentru neplata impozitelor si contributiilor" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 801 ori