Taxa pe tranzactii financiare va sufoca fragila piata romaneasca - Analisti

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 14:02
3032 citiri
Taxa pe tranzactii financiare va sufoca fragila piata romaneasca - Analisti

Introducerea taxei pe tranzactii financiare va descuraja operatiunile din Romania al caror volum se afla, oricum, sub media europeana si va alunga investitorii catre tari cu jurisdictie mai profitabila, sunt de parere analistii consultati de Business24.

Taxa pe tranzactii financiare a fost acceptata deja de 11 tari membre, iar Comisia Europeana se ambitioneaza sa obtina un acord din partea tuturor celor 27 de tari din Uniunea Europeana, pana la sfarsitul anului.

Romania nu s-a exprimat inca in privinta propunerii care prevede introducerea taxei pentru tranzactiile dintre institutiile financiare. Tranzactiile cu actiuni si obligatiuni ar urma sa fie taxate cu 0,1%, iar cele care vizeaza contracte derivate, cu 0,01%.

Taxa pe tranzactii financiare poate genera venituri de 10 mld. euro pentru UE

"Nu ne mai dorim si alte taxe pe tranzactiile financiare. In Romania, volumul tranzactiilor bursiere este destul de redus, nu ar ajuta la nimic sa introducem o noua taxa", a declarat brokerul Razvan Pasol, pentru Business24. Mai exact, in 2011, media zilnica a tranzactiilor de pe Bursa de Valori Bucuresti s-a ridicat la doar 9,2 milioane de euro, valoare infima fata de sutele de milioane de pe alte burse europene, potrivit site-ului oficial al Bursei.

Introducerea unei astfel de taxe ar produce efectul fiscalitatii ridicate, considera analistul Aurelian Dochia:

"Aceasta decizie este determinata politic si are niste riscuri. Acolo unde e fiscalitate ridicata, exista tendinta unor contribuabili de a-si muta operatiunile si sediul fiscal in tari cu jurisdictie mai profitabila".

Desi instututiile financiare europene ar fi principalele dezavantajate, cel mai mare beneficiar al unei astfel de masuri ar fi chiar Londra, centru financiar unde, oricum, se desfasoara trei sferturi din tranzactiile financiare europene. Marea Britanie se opune din principiu unei astfel de taxe si va atrage investitorii de pe pietele care vor adopta masura.

Franta a introdus deja taxa

Franta, in schimb, este una din principalele sustinatoare ale taxei pe tranzactii financiare, fiind prima tara care a introdus o masura de acest gen. Mai exact, incepand din iulie acest an, 109 companii franceze cu o capitalizare de piata de peste un miliard de euro sunt nevoite sa plateasca o taxa de 0,2%, pentru toate tranzactiile bursiere cu actiuni sau cu anumite tipuri de CDS-uri (asigurari contra riscului de default).

Mai mult, ministrul francez pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, a estimat ca aplicarea taxei pe tranzactii financiare in toate cele 27 de tari membre ar putea aduce la bugetul UE pana la 57 miliarde de euro.

Sustinatorii propunerii spun ca taxa nu va declansa un exod al operatorilor financiari, deoarece au fost luate toate masurile necesare pentru diminuarea consecintelor negative.

Cei care vor dori sa evite aceste costuri, vor fi nevoiti sa isi abandoneze in totalitate clientii europeni, ceea ce nu este fezabil, avand in vedere ponderea mica a taxei. In plus, activitatile financiare zilnice ale populatiei si companiilor nu intra sub incidenta taxei, pentru inceput.

#taxa tranzactii financiare Romania, #taxarea bancilor, #impact taxa pe tranzactii financiare , #Stiri Taxe si impozite