Taxa claw-back: Guvernul a "pierdut" 190 milioane de lei

Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 17:01
1778 citiri
Taxa claw-back: Guvernul a "pierdut" 190 milioane de lei

Guvernul precizeaza ca, din cauza modului defectuos in care fostul presedinte al C.N.A.S. si fostul ministru al Sanatatii si-au exercitat atributiile privind colectarea taxei claw-back, nu au fost incasate venituri de aproximativ 190 milioane de lei.

Corpul de Control al Primului-ministru a finalizat in aceste zile controlul efectuat la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Perioada supusa controlului a fost 01.01.2009-31.03.2012, respectiv pana la 30.09.2012 pentru verificarile efectuate cu privire la gestionarea contributiei datorate de detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Ordinul comun a fost publicat in data de 15.06.2010, cu o intarziere de aproximativ 8 luni fata de termenul legal, desi in preambulul OUG nr. 104/2009 s-a mentionat ca ratiunea instituirii obligatiei de plata a contributiei trimestriale a fost "suplimentarea surselor de finantare a sistemului public de sanatate, in regim de urgenta", prin identificarea unei surse noi de venituri bugetare care urmau a fi incasate si utilizate de catre Ministerul Sanatatii", mai spune comunicatul.

Guvernul anunta ca emiterea cu intarziere a Ordinului comun a avut drept consecinta necalcularea si neincasarea in termenul legal a contributiei trimestriale aferente perioadei trimestrului IV 2009- trimestrul I 2010 prin bugetul Ministerului Sanatatii", se arata in comunicatul de presa.

Executivul precizeaza ca pentru producerea pagubei mentionate sunt raspunzatori presedintele CNAS de la acea vreme, precum si ministrul Sanatatii din perioada respectiva.

Corpul de Control al primului ministru va sesiza DNA pentru a cerceta "posibilele fapte de natura penala" constate in cadrul actiunii de control privind activitatea CNAS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incasari taxa claw back, #control CNAS, #taxe producatori medicamente Romania , #Stiri Taxe si impozite