Statul raspunde hotelierilor: IMM-urile platesc mai putine impozite, daca sunt corecte

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 11:24
1719 citiri
Statul raspunde hotelierilor: IMM-urile platesc mai putine impozite, daca sunt corecte

Noua modalitate de impozitare nu va fi una suplimentara si firmele care plateau corect pana in prezent vor plati mai putin, iar cele care nu plateau deloc vor fi taxate, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, ca raspuns la unele acuzatii ale federatiei hotelierilor.

"Efectele scontate ale introducerii acestei noi modalitati de impozitare, care va inlocui plata impozitului de 16% pe profit sau 3% pe venitul microintreprinderilor, sunt cele de implementare a unei etici in afaceri, care va conduce si la o conformare voluntara de plata a taxelor si impozitelor, marindu-se si baza de colectare (cei care plateau corect pana acum, vor plati mai putin, iar cei care nu plateau deloc, prin noua modalitate de impozitare vor plati)", se arata in comunicat.

Legat de afirmatiile facute de Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romani, reprezentantii Ministerului Economiei afirma ca noua modalitate de impozitare nu reprezinta o taxa suplimentara si nu va imbraca forma unui impozit forfetar, ci a unui impozit in suma fixa.

Reprezentantii hotelierilor cred ca impozitul propus de ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, va fi unul suplimentar si nu va inlocui taxele pe profit sau pe cifra de afaceri, asa cum promite oficialul, ceea ce va afecta firmele, care nu il vor putea plati, si avantajeaza societatile care lucreaza la negru.

"Ne vom trezi cu un nou impozit, suplimentar, care va afecta direct rezultatul operational si care nu ne va scuti de celelalte taxe, impozite si contributii de tot felul, stipulate de legislatia in vigoare", arata luni, intr-un comunicat Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

Potrivit federatiei, calculul facut de reprezentantii statului pentru impozitul forfetar a pornit de la o analiza fractionata, indicandu-se ca baza de calcul un impozit pe profit "datorat sau colectat" in 2011, impartit la numarul de locuri de cazare evaluate ca ar fi fost disponibile in anul 2011. Impartirea a condus la un cuantum de 55 de euro pentru un loc de cazare in camera, ca baza de impozitare sugerata. Enache a spus ca unitatea de masura pentru industrie este camera, si nu locul in camera, iar dubla ocupare a unei camere nu se taxeaza dublu, ci pana la maxim de 1,2 ori din tariful negociat.

"In ceea ce priveste declaratia ca s-a ales ca unitate de masura pentru industrie locul de cazare, si nu camera, precizam ca acest tip de unitate de masura este cel mai elocvent si este utilizat in majoritatea studiilor si statisticilor elaborate de importante institutii din domeniul turismului de la nivel european si mondial (Organizatia Mondiala a Turismului, Eurostat etc.), iar alegerea acesteia a fost facuta la propunerea si cu acordul tuturor participantilor la grupul de lucru, fiind considerata potrivita si in acord cu practicile internationale", conform Ministerului Economiei.

Potrivit comunicatului, in cadrul consultarilor, asociatiile si patronatele au prezentat situatii reale ale firmelor pe care le reprezinta, iar pe baza acestora reprezentantii Ministerului Economiei, impreuna cu membrii grupului de lucru, au facut simulari aplicand noile metode de calcul al impozitului.

"Aceste modalitati de calcul au fost agreate de catre majoritatea celor prezenti la consultari. Referitor la noua modalitate de impozitare, dorim sa mentionam ca aceasta a fost determinata in urma a lungi consultari cu asociatiile si organizatiile patronale din domeniu si vine ca un raspuns la solicitarea reprezentatilor mediului de afaceri, care-si platesc cu regularitate taxele si impozitele, de a elimina inechitatea si evaziunea fiscala din piata", se mai arata in comunicat.

Hotelierii au spus ca desi au primit asigurari ca s-au facut simulari, cu rezultate favorabile aplicarii impozitului forfetar, acestea nu le-au fost niciodata prezentate. Ei se tem ca IMM-urile vor fi grav afectate, neavand nici macar venituri pentru a plati impozitul, iar "implementarea negandita sub toate aspectele si corelatiile" va conduce la tratamente discriminatorii si inechitabile, fara garantia eliminarii evaziunii.

Enache a afirmat in comunicatul transmis luni ca unele patronate au acceptat ideea de impozit forfetar avand ca singur argument declaratiile ministrului Grapini ca viitoarea modalitate de impozitare a societatilor va inlocui impozitul de 3% pe cifra de afaceri sau de 16% pe profit, lucru de care FIHR se "indoieste puternic", tinand seama si de pozitia reprezentantilor Ministerului de Finante consultati.

#impozite IMM Romania, #IMM hotelieri impozite , #Stiri Taxe si impozite