Split TVA: Firme inchise, companii trimise in zona gri, locuri de munca pierdute

Luni, 25 Septembrie 2017, ora 18:11
1759 citiri
Split TVA: Firme inchise, companii trimise in zona gri, locuri de munca pierdute

Stiti care este diferenta dintre decizia unui antreprenor si decizia unui birocrat?

Primul, daca ia o decizie proasta, va plati chiar el, direct. Ii va fi afectata reputatia, productia, va pierde bani, cote de piata, poate chiar intreaga afacere.

Stiti care sunt efectele atunci cand un birocrat populist vine cu o idee dezastruoasa pentru economie? Ati ghicit: este premiat si "tura" urmatoare poate ajunge chiar ministru. De unde, evident, va lua alte decizii dezastruoase pentru economie. Pentru care, din nou, nu va plati in niciun fel.

Vor plati, in schimb, fraierii care se incapataneaza sa construiasca o afacere in Romania, fraierii care isi platesc luna de luna taxele la stat, fraierii care incearca sa produca ceva si, mai ales, fraierii care incearca sa ofere de la cateva zeci pana la cateva mii de locuri de munca.

Split TVA este un exemplu clasic de masura care va afecta economia romaneasca, dar pentru care nu vor plati cei care au gandit-o, ci antreprenorii si angajatii lor, sau mai bine zis, intreg mediul privat.

Ministrul Misa ne-a spus ca implementarea contului separat de TVA va duce la o mai buna colectare, ceea ce este total fals. Cei care faceau evaziune pana acum vor face si de acum inainte, caci masura nu are nicio legatura cu scoaterea la lumina a afacerilor din zona gri.

Cum ar putea aceasta masura sa ii afecteze in vreun fel pe evazionisti, cand acestia nu factureaza, deci nu incaseaza TVA?

Masura, in schimb, ii va afecta exact pe oamenii de afaceri cinstiti. Primul efect va fi acela ca acestora le vor creste costurile administrative, adica costurile de personal, costurile cu monitorizare a platilor si transferurilor, costurile cu actualizarea sistemelor si modificarea procedurilor interne de lucru, costurile cu evidentierea separata a tranzactiilor in conturi dedicate de TVA si verificarea acestora de autoritati, dar si costurile cu prefinantarea TVA.

Discutam deci despre o masura care va produce, in primul rand, incetinirea motoarelor economiei.

In plus, numeroase afaceri vor prefera sa se duca in zona gri, tocmai pentru ca altfel nu ar putea supravietui.

Citeste mai departe despre "Split TVA: Firme inchise, companii trimise in zona gri, locuri de munca pierdute" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#split TVA efecte negative , #Stiri Taxe si impozite