Split TVA: Finantele vor deschide gratuit conturi in lei. Pentru valuta, bancile iau comision

Miercuri, 23 August 2017, ora 18:40
1419 citiri
Split TVA: Finantele vor deschide gratuit conturi in lei. Pentru valuta, bancile iau comision
Foto: Arhiva Ziare.com

Operatorii economici vor avea deschis gratuit un cont de TVA in lei, la Trezorerie, de la 1 ianuarie 2018, in baza mecanismului "split TVA", au anuntat miercuri reprezentantii Ministerului Finantelor. Acest cont nu va avea comisioane.

In perioada octombrie - decembrie 2017, acest mecanism va fi optional, iar de la 1 ianuarie 2018, obligatoriu.

"Daca optati (ca firma - n.red.) pentru acest mecanism, in perioada octombrie - decembrie 2017, beneficiati de niste facilitati care vizeaza anularea penalitatilor de intarziere, de la data de 30 septembrie, in anul curent, in anumite conditii, si o alta vizeaza o bonificatie de 5% din impozitul pe profit sau pe impozitul pe veniturile microintreprinderilor care se datoreaza in ultimul trimestru al anului curent", au precizat oficialii MFP, intr-o intalnire cu presa.

Bancile vor deschide si ele conturi automat, dar daca nu vor fi folosite timp de 90 de zile, acestea vor fi inchise.

Pe de alta parte, pentru contul de TVA in valuta, operatorii economici vor trebui sa lucreze cu bancile care vor percepe aceleasi comisioane ca la actualele conturi.

"S-a discutat cu mediul de afaceri despre posibilitatea aparitiei de erori generate de implementarea in practica a mecanismului. A fost prevazuta o perioada de gratie de 7 zile pentru corectarea acestor erori, fara perceperea niciunui fel de penalitati.

Exista un termen de 7 zile pentru corectarea eventualelor erori. Daca nu s-a facut aceasta corectie, exista un termen de 30 de zile in care se percepe o penalitate de 0,06% pe zi din suma achitata eronat, sa spunem.

Daca nici dupa 30 de zile nu se face corectia, atunci se aplica sanctiuni care sunt graduale.

Sunt situatii in care se aplica o sanctiune de 10% din suma daca, de exemplu, furnizorul nu isi vireaza din contul curent contravaloarea TVA in contul de TVA, sau daca face plata TVA din contul curent in cel de TVA al furnizorului, dar sunt si unele sanctiuni mai importante daca plata nu se face in contul de TVA al furnizorului", au mentionat reprezentantii Ministerului.

Citeste mai departe despre "Split TVA: Finantele vor deschide gratuit conturi in lei. Pentru valuta, bancile iau comision" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cont gratuit lei TVA, #cont TVA lei trezorerie, #cont TVA valuta banci , #Stiri Taxe si impozite