Split TVA: Ce modificari au fost facute pana acum in Parlament si unde s-au blocat discutiile

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 22:00
1736 citiri
Split TVA: Ce modificari au fost facute pana acum in Parlament si unde s-au blocat discutiile
Foto: Arhiva Ziare.com

Membrii Comisiei de buget-finante a Camerei au modificat, marti, propunerea legislativa pentru aprobarea OUG privind TVA split, majorand de zece ori plafoanele datoriilor la plata TVA incepand de la care contribuabilii vor intra in sistemul de plata al TVA defalcat, dupa care au amanat raportul.

Patru deputati PNL au propus, luni, respingerea ordonantei, motivand ca prin aceasta masura fiscala nu se va diminua deficitul de incasari din TVA, insa amendamentul a fost respins de membrii Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor.

"Plata defalcata a TVA reprezinta un proces birocratic suplimentar aplicat asupra agentilor economici din Romania, prin care nu se va diminua, in niciun fel, deficitul de incasari din Taxa pe Valoarea Adaugata. Mai mult decat atat, nici mentinerea posibilitatii de optiune a agentilor economici pentru acest sistem de plata nu se justifica, atata vreme cat, de la introducerea acesteia, la data de 1 octombrie 2017, un numar nesemnificativ de agenti economici (cateva sute din cateva sute de mii) s-au inrolat voluntar", si-au motivat amendamentul deputatii PNL Bogdan Hutuca, Dan Vilceanu, Nicolae Neagu si Lucian Heius.

Membrii comisiei au respins amendamentul cu 11 voturi "pentru".

Orban: Vom solicita respingerea Split TVA in Camera Deputatilor. Daca OUG nu e respinsa, produce efectePremiera in politica romaneasca: USR face primul "filibuster" in Parlament, cu 5.000 de amendamente impotriva split TVA

Dupa inceperea dezbaterilor, au fost adoptate noi reglementari.

Astfel, "au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA (...) pentru incasarea si plata TVA si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA (...), care se afla in cel putin una din urmatoarele situatii:

a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata, in cuantum mai mare de: 15.000 lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la 31 ianuarie 2018.

b) incepand cu 1 februarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA mai vechi de 60 de zile de la scadenta, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata, in cuantum mai mare de: 15.000 lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor... citeste mai departe despre "Split TVA: Ce modificari au fost facute pana acum in Parlament si unde s-au blocat discutiile" pe Ziare.com

#ordonanta Split TVA prag , #Stiri Taxe si impozite