Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sistemul informatic al ANAF este suprasolicitat: Activitatea s-ar putea bloca si s-ar putea pierde date

Sistemul informatic al ANAF este suprasolicitat: Activitatea s-ar putea bloca si s-ar putea pierde date
Noul sef al ANAF, Bogdan Nicolae Stan, l-a avertizat pe premierul Sorin Grindeanu ca lipsa unui contract pentru intretinerea infrastructurii hardware si software afecteaza grav activitatea institutiei. Acest lucru duce la aparitia de sincope in functionarea sistemului, care s-ar putea bloca si s-ar putea pierde date.

Potrivit acestuia, sistemul informatic al ANAF functioneaza in prezent la o capacitate de 99%, cu mult peste recomandarile tehnice de maximum 70%.

ANAF, asistata si finantata de Banca Mondiala, desfasoara din 2013 un amplu proiect de modernizare denumit RAMP (Revenue Administration Modernization Project).

Proiectul a fost aprobat in aprilie 2013, iar valoarea imprumutului este de 91,8 milioane dolari, pentru o perioada de implementare de cinci ani. Data limita de finalizare este 2019.Conducerea ANAF a constatat ca, din anii 2012 - 2013, au incetat investitiile importante in infrastructura IT, in pofida recomandarilor ferme din acordul de imprumut dintre Romania si Banca Mondiala.

"Potrivit acestui Proiect, Romania s-a angajat la momentul imprumutului ca va asigura continuitatea functionarii in bune conditii a sistemului informatic existent, pana la achizitionarea unui nou sistem informatic de administrare a veniturilor (RMS Cots). Precizam ca, in acest moment, nu exista la nivelul ANAF niciun contract in derulare pentru intretinerea infrastructurii hardware, software si de comunicatii", se arata in comunicatul ANAF.

Consecintele sunt "deosebit de grave", mai ales in perioadele de varf de activitate, deoarece provoaca sincope in functionarea sistemului informatic.

Presedintele ANAF avertizeaza ca aceste sincope pot genera oprirea partiala sau totala a unor activitati fundamentale ale Fiscului, sau chiar pierderi de date din sistem.

De asemenea, defectarea serverelor sau a componentelor de comunicatii din teritoriu, implica alte riscuri de blocare a activitatii.

Presedintele ANAF considera ca banii alocati institutiei in scopul investitiilor IT nu au fost utilizati decat intr-o proportie foarte scazuta.

"Consecinta neutilizarii sistematice a bugetului este, din pacate, o alocare sub necesitatile mentinerii in functiune a sistemului informatic in acest an, lucru pe care presedintele ANAF l-a adus la cunostinta ministrului Finantelor Publice", se arata in comunicat.

Drept urmare, sistemul informatic al ANAF functioneaza in prezent la o capacitate de 99%, cu mult peste recomandarile tehnice de maximum 70%, ceea ...citeste mai departe despre "Sistemul informatic al ANAF este suprasolicitat: Activitatea s-ar putea bloca si s-ar putea pierde date" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1053 ori