Scenarii dupa masurile anuntate de Guvern: Salariile ar creste maximum cu cativa lei, dar ar putea scadea cu sute

Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 08:08
1130 citiri
Scenarii dupa masurile anuntate de Guvern: Salariile ar creste maximum cu cativa lei, dar ar putea scadea cu sute
Foto: Arhiva/Ziare.com

Guvernul a anuntat joi masurile pe care vrea sa le ia pentru 2018 si care vor afecta pe toata lumea, de la salariati si pensionari la firme. Vineri, textul ordonantei de urgenta prin care va fi modificat Codul Fiscal a fost publicat, iar, cel mai probabil, vinerea viitoare va avea loc o sedinta de Guvern extraordinata in care masurile vor fi adoptate.

Iata ce are de gand sa faca Guvernul pe banii nostri - schimbari radicale pentru angajati si firme. Amanari pentru pensionari

Intre timp, mediul de afaceri, care in aceasta perioada ar trebui sa definitiveze bugetele pentru anul viitor, incearca sa estimeze impactul pe care aceste masuri il vor avea asupra firmelor. Iar matematica pare sa contrazica prezentarea optimista a ministrului de Finante, care a sustinut ca prin aplicarea acestora romanii vor avea mai multi bani in buzunar, iar firmele o vor duce mai bine.

De exemplu, in ce priveste modul in care va arata fluturasul de salariu de la 1 ianuarie 2018, sunt mai multe scenarii, dintre care unele de-a dreptul negre pentru angajatii din mediul privat.

Sa recapitulam intai ce vrea Guvernul sa modifice:

Scade impozitul pe venit de la 16% la 10% pentru toate genurile (salarii, pensii, chirii, dobanzi, activitati agricole, activitati independente, drepturi de autor)Angajatorii vor plati 35% din salariul brut drept contributii sociale in numele salariatului (acum in total angajatorul si angajatul platesc 39,25%). Detalii AICIIn plus, angajatorii vor plati o contributie asiguratoare de munca (ceea ce ministrul Misa a anuntat ca fiind taxa de solidaritate) si va fi de 2,25% din salariul brut al fiecarui angajat. Detalii AICI

Asadar, sa luam un salariu net de 3.000 de lei si sa-l trecem prin scenariile posibile.

CUM ARATA SITUATIA ACUM

Foto: Ziare.com

Acum, la un salariu net de 3.000 de lei, statul incaseaza taxe de 2.249 de lei, costul companiei cu angajatul fiind de 5.249 de lei.

Dupa aplicarea masurilor de mai sus, presupunand ca va ramane la latitudinea angajatorului cum va proceda (amintim ca a fost emisa la un moment dat ipoteza ca statul sa oblige inclusiv mediul privat sa pastreze nivelul salariilor), putem anticipa 3 posibile scenarii.

SCENARIUL 1: ANGAJATORUL PASTREAZA SALARIUL NET PENTRU ANGAJAT

Foto: Ziare.com

Contributiile platite de angajat vor fi de 1.795 de lei, impozitul pe venit va fi de 333 de lei, iar contributia angajatorului de 115 lei. Adica, in total, statul va incasa taxe de 2.243 de lei.

In acest ...citeste mai departe despre "Scenarii dupa masurile anuntate de Guvern: Salariile ar creste maximum cu cativa lei, dar ar putea scadea cu sute" pe Ziare.com

#simulare salarii transfer contributii 2018, #masuri fiscale psd 2018 , #Stiri Taxe si impozite