Romania, exemplu negativ: Economia "subterana" a ajuns la aproape o treime din PIB

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 10:11
1835 citiri
Romania, exemplu negativ: Economia "subterana" a ajuns la aproape o treime din PIB

Economia subterana a Romania a inregistrat o scadere de 4,4% in ultimii 10 ani, ceea ce inseamna ca tranzactiile nefiscalizate ajunga la o treime din PIP. Este una dintre cele mai grave situatii din UE.

Fenomenul economiei subterane reprezinta acum aproape 30% din PIB, cu mult peste nivelurile intalnite in Cehia, Slovacia, Ungaria sau Portugalia.

Economia subterana a reprezentat anul trecut in Romania 29,1% din PIB, potrivit datelor Comisiei Europene, fata de un nivel 33,5% din PIB in 2002, dupa cum arata un raport publicat recent de Institute of Economic Affairs (IEA). In aceeasi perioada PIB-ul Romaniei exprimat in dolari, la preturi curente, a crescut de peste trei ori, de la 46 miliarde de dolari la 170 miliarde de dolari, potivit datelor FMI.

Atat datele CE, cat si raportul IEA se bazeaza pe studiile profesorului Friedrich Schneider, de la Universitatea Johannes Kelper din Linz, Austria, unul dintre cei mai importanti specialisti pe astfel de probleme.

Raportul IEA mentioneaza totodata ca in anul 1999 economia subterana din Romania era echivalenta cu 34,3% din PIB.

Motivele prabusirii

Situatia Romaniei este comparabila cu a altor state est-europene, precum Bulgaria, Ungaria, Polonia sau tarile baltice, dar si cu nivelul economiei nefiscalizate din Grecia, tara care este de sase ani in recesiune.

Romania si-a redus economia subterana cu 4,4 puncte procentuale in ultimii 10 ani, a sasea scadere din UE, pornind insa dintr-o situatie mai grava decat state care au reusit corectii mai importante.

In ultimii 10 ani, economia nefiscalizata si munca la negru din Romania au scazut in principal ca urmare a pregatirilor pentru aderarea la UE si a extinderii rapide a serviciilor de plata electronica.

In Belgia, economia subterana a scazut cu 5,2 puncte procentuale in perioada analizata, de la 22% la 16,8% din PIB, in timp ce in Italia fenomenul s-a restrans de la 26,8% la 21,6% din PIB.

Prin promovarea platilor electronice si descurajarea tranzactiilor in cash, Suedia si-a redus economia nefiscalizata cu 4,7% din PIB in ultimii 10 ani, de la 19% la 14,3% din PIB.

Activitatea economica nefiscalizata si munca la negru au devenit o problema arzatoare intr-o Europa impotmolita in criza si recesiune, in conditiile in care vremurile grele contribuie de obicei la cresterea in anvergura a acestor fenomene, din moment ce populatia si mediul de afaceri incearca sa-si protejeze veniturile in scadere, iar tranzactiile cash devin mai raspandite odata cresetrea numarului de falimente.

Astfel, la nivelul anului 2012, potrivit datelor Comisiei Europene, activitatea economica nefiscalizata are cea mai mare pondere in PIB din UE in Bulgaria (31,9%) si Romania (29,1%).

Principalele directii generale de actiune recomandate de experti sunt incurajarea platilor electronice, cresterea conformarii la plata si o mai buna aplicare a legii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie subterana Romania, #munca negru Romania, #evaziune fiscala Romania , #Stiri Taxe si impozite