Romania devine singurul stat UE unde contributiile sunt integral la angajat. Salariile ar putea sa scada cu 22%

Vineri, 28 Iulie 2017, ora 13:57
1624 citiri
Romania devine singurul stat UE unde contributiile sunt integral la angajat. Salariile ar putea sa scada cu 22%
Foto: Ziare.com

Romania va deveni singurul stat membru al Uniunii Europene care lasa plata contributiilor de asigurari sociale si de sanatate exclusiv in sarcina angajatului, daca va fi aplicata masura anuntata de Ministerul Finantelor, a anuntat vineri compania de consultanta PwC.

Ministerul de Finante a transmis, joi ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, contributiile sociale vor fi trecute exclusiv in sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmand sa scada de la 39,25%, cat sunt in prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce cu 37,5% de la 16% la 10%.

"Romania ar deveni astfel singura tara din Uniunea Europeana care lasa contributiile sociale exclusiv in sarcina angajatilor.

Acest sistem nu se aplica in niciun alt stat membru pentru ca implicarea angajatorului in plata contributiilor a avut ca scop, inca de la inceputurile introducerii acestora, sustinerea anumitor categorii de persoane care beneficiaza de ajutor social fara insa a contribui la sistem, de exemplu elevi, studenti, pensionari care beneficiaza de asigurarea sociala de sanatate fara plata contributiei", a declarat directorul departamentului de consultanta fiscala si juridica din cadrul PwC Romania, Mihaela Mitroi.

In medie, la nivel european, contributiile angajatorilor sunt mai mari decat cele ale angajatilor. Potrivit calculelor PwC, media contributiilor sociale suportate de angajator in statele UE este de 23,57%, pe cand media contributiilor angajatilor este de doar 13,35%. Astfel, Executivul doreste sa creasca nivelul contributiei angajatilor in Romania la aproape de trei ori media europeana si sa elimine contributia angajatorului, potrivit PwC.

"Pentru ca angajatii sa nu fie afectati de aceasta crestere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le creasca salariile brute, potrivit programului anuntat de Guvern cu 22,75%. Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligati sa modifice nivelurile salariale, decat pentru salariatii platiti la nivelul salariului minim pe economie, contractele de munca fiind intelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea acestora fara acordul partilor", se arata in raport.

Este posibil ca cei mai multi dintre angajatori sa acopere acest cost suplimentar care va reveni angajatilor, prin cresterea salariilor, insa nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample in toate cazurile.

"Astfel, pot aparea situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in p ...citeste mai departe despre "Romania devine singurul stat UE unde contributiile sunt integral la angajat. Salariile ar putea sa scada cu 22%" pe Ziare.com

#Romania singur stat UE angajat contributie, #CAS CASS platite angajat, #CAS CASS trecute angajator angajat , #Stiri Taxe si impozite