Radu Craciun (BCR): Nu putem sa avem si autostrazi si taxe mici. E normal ca Europa sa aiba doua viteze

Joi, 02 Martie 2017, ora 12:25
1573 citiri
Radu Craciun (BCR): Nu putem sa avem si autostrazi si taxe mici. E normal ca Europa sa aiba doua viteze
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania are cel mai mic buget national, ca procent din produsul intern brut (PIB), iar ponderea veniturilor bugetare va creste doar printr-o schimbare a filosofiei vis-a-vis de scaderile de taxe si prin reducerea evaziunii fiscale, sustine presedintele administratorului de fonduri de pensii BCR Pensii, Radu Craciun.

Veniturile bugetului consolidat au fost de 223,7 miliarde lei anul trecut, aproape 28% din PIB-ul estimat pentru 2016, cel mai mic procent din Uniunea Europeana.

Situatie ingrijoratoare a bugetului in ianuarie: Veniturile au scazut, cel mai mult incasarile din TVA, cheltuielile au crescut

Comisia Europeana cere Guvernului Grindeanu sa spuna, credibil, cum va aduce deficitul bugetar la 3%

Situatia se va schimba doar printr-o reducere a evaziunii fiscale si printr-o schimbare a atitudinii fata de scaderile de taxe, considera economistul.

"Antreprenorii ar trebui sa spuna stop taierilor de taxe. Nu putem sa avem si autostrazi si taxe mici. Totodata, trebuie luate masuri impotriva evaziunii fiscale", a afirmat Craciun, joi, in cadrul unui summit organizat de fundatia Romanian Business Leaders (RBL).

Din cauza veniturilor bugetare foarte mici, ponderea sumelor alocate Apararii este mai mare decat in state mai bogate, dar care au venituri bugetare raportate la PIB mult mai mari.

"Avem alocat 6,3% din veniturile bugetare pentru Aparare, in timp ce o tara ca Marea Britanie are alocat 5,8%", a spus Craciun.

El considera ca este normal ca Europa sa aiba doua viteze, cat timp exista state ca Romania, care sunt in afara tabloului in ceea ce priveste calitatea guvernantei, iar pe plan intern exista multe decizii proaste.

Economistul a avertizat ca politicile fiscale din Romania nu au avut un rol in stabilizarea evolutiei economiei, ci doar au potentat cresterea economica, ceea ce sporeste riscul unor evolutii foarte volatile.

"Noi am mai fost aici, cand economia si consumul cresteau cu cifre record. Problema este ca si volatilitatea economiei este una dintre cele mai mari. Avem crestere record, dar si cifre record de recesiune", a avertizat Craciun.

Citeste si o analiza scrisa de Radu Craciun pentru Ziare.com: Romania nu este elevul-model al UE ...citeste mai departe despre "Radu Craciun (BCR): Nu putem sa avem si autostrazi si taxe mici. E normal ca Europa sa aiba doua viteze" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxi mici Romania, #Romania buget mic PIB, #Romania buget aparare , #Stiri Taxe si impozite