Vești proaste pentru șoferi. Ce scenariu este luat în calcul pentru scumpirea rovinietelor

Joi, 02 Martie 2023, ora 16:25
1138 citiri
Vești proaste pentru șoferi. Ce scenariu este luat în calcul pentru scumpirea rovinietelor
România și-a asumat prin PNRR să schimbe modalitatea de taxare pentru folosirea drumurilor FOTO promotor.ro

Ministerul Transporturilor analizează un nou plan tarifar pentru roviniete, modificarea actualului model de calcul fiind un angajament asumat în PNRR.

Rovinietele s-ar putea scumpi cu un procent între 39 și 66%

În cazul autovehiculelor cu masa mai mică de 3,5 tone, rovinieta actuală va fi inlocuită cu o rovinietă în funcție de norma de poluare. Dacă aveți o mașină cu Euro 6 este bine să știți ca veți plăti mai puțin pentru o rovinietă decât un șofer care are o mașină cu Euro 1.

Au apărut și primele simulări în privința prețului.

Astfel, dacă acum, pentru o mașină cu Euro 6 se plătește o taxă de 28 de euro, în anul 2026, taxa va crește cu peste 40% și va ajunge la aproape 39 de euro pe an.

În cazul transportatorilor, autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone, taxa va fi calculată în funcție de norma de poluare, dar și de distanță.

Astfel, dacă pentru un TIR, încadrat în norma Euro 6 în acest moment se plătesc 1200 de euro pe an, în anul 2026 rovinieta ar putea costa 7050 de euro pe an.

Transportatorii sunt foarte nemulțumiți și au declarat că unele firme nu vor putea suporta aceste taxe, ceea ce va duce creșterea prețurilor serviciilor, care se vor reflecta și în prețul produselor la raft.

Prevederea se va aplica din anul 2026

Această măsură este asumată de România prin PNRR. ...citeste mai departe despre "Vești proaste pentru șoferi. Ce scenariu este luat în calcul pentru scumpirea rovinietelor" pe Ziare.com

#rovinieta, #scumpire, #taxa de drum, #propunere, #Ministerul Transporturilor, #norme poluare auto, #distanta , #Stiri Taxe si impozite