Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ponta: Primarii decid daca majoreaza impozitele din 2013

Ponta: Primarii decid daca majoreaza impozitele din 2013


Premierul Victor Ponta a declarat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010 - 2012, si a aratat ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.

Impozitele, amenzile si taxele locale vor creste cu 16,05% de la inceputul anului viitor, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010 - 2012, conform unui proiect de hotarare al Ministerul Finantelor, fiind asteptate venituri suplimentare anuale de 531 milioane lei in urmatorii trei ani.

Proiectul a fost prezentat miercuri in dezbatere publica, dupa ce a mai fost lansat in dezbatere si in primavara acestui an, in mandatul guvernului anterior.

"Cand am vazut stirea - caci eu n-am vazut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu si am spus: Domnule, ati innebunit, ce aveti?. El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe secretarul de stat Liviu Voinea. Il suna pe Voinea care spune: nu stiu nimic. Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca intr-o "scrisoare pierduta".

Dupa care m-au sunat inapoi, in aceeasi ordine ierarhica, si mi-au explicat. Sigur, discutia nu a fost asa de vesela cum o descriu eu. O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa care, de la anul, primarul, daca considera ca are nevoie de mai multe venituri, impreuna cu consiliul local, poate sa mareasca anumite taxe. Sigur ca m-am enervat pentru ca nu am fost consultat si nu au explicat ei ce explic eu acum", a spus Ponta.

In proiect se arata ca, in concordanta cu prevederile Codului fiscal, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului, incepand cu anul fiscal 2013, cu rata inflatiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010 - 2012.

Taxe si impozite mai mari in 2013. Care sunt modificarileI

Ministerul estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creste cu 531,62 milioane de lei in urmatorii trei ani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1637 ori