Pogonaru: Cresterea accizelor la carburanti va avea efect asupra nivelului de trai, nu a inflatiei

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 14:58
1452 citiri
Pogonaru: Cresterea accizelor la carburanti va avea efect asupra nivelului de trai, nu a inflatiei

Cresterea accizelor la carburanti va afacta nivelul de trai, oamenii renuntand sa foloseasca masinile, si nu va duce la majorarea inflatiei, a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, mentionand ca masurile anuntate de Guvern l-au luat prin surprindere.

"Oamenii nu vor mai folosi masinile proprii. Nu cred ca intr-o societate care in momentul de fata are inca probleme de criza, de capacitati de productie nefolosite, deci in care exista pe de alta parte impulsuri deflationiste foarte puternice, ca vom vedea o inflatie semnificativa", a spus Pogonaru, intrebat despre efectele introducerii unei noi taxe pentru carburanti.

El a mentionat ca anul viitor ar putea sa existe presiuni inflationiste avand in vedere ca este un an electoral, dar nu din cauza cresterii pretului la carburanti.

"Acest lucru se va traduce din pacate in nivelul de trai al cetatenilor normali", a adaugat Pogonaru.

El spune ca a fost luat prin surprindere de masurile anuntate de Guvern, in special de cea care vizeaza stalpii de electricitate.

"Sunt luat prin surprindere de o taxare a stalpilor de electricitate. Transelectrica va incarca factura consumatorului? Deodata au aruncat pe masa o problematica foarte larg, nediscutata cu mediul de afaceri. Nimeni nu a discutat despre noile taxe", a aratat Pogonaru.

El a mentionat ca exista un dezechilibru intre diversele taxe din Romania, dintre cele pe forta de munca, foarte mari, si cele pe mediu sau fata de nivelul redeventelor, prea mici.

"Acest lucru va conduce la o incercare de a nu plati taxele. Aceste taxe nu le vedem in investitiile publice si in bunastarea generala. Romanii nu au constatat ca daca platesc taxele, le platesc pentru binele societatii sau al lor", a mai spus Pogonaru.

Guvernul va introduce o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant, fie benzina, fie motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera.

Totodata, Executivul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru constructiile speciale exceptate pana in prezent, a anuntat premierul Victor Ponta, iar ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a confirmat ca nu s-au mai facut derogari, deci vor fi taxate retelele electrice, eoliene si hidrologice. Pentru piscina cu destinatie comericala va fi platit de asemenea un impozit.

#crestere accize carburanti, #Pogonaru accize carburanti, #nivel trai Romania, #inflatie romania , #Stiri Taxe si impozite