Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

PNL vrea sa schimbe Codul Fiscal: Scaderi la CAS, impozit pe venit si pe profit

PNL vrea sa schimbe Codul Fiscal: Scaderi la CAS, impozit pe venit si pe profit

Liberalii au depus, miercuri, la Parlament o initiativa legislativa de modificare a Codului Fiscal, prin care propun reducerea cotei de contributie de asigurari sociale datorata de angajator si angajat, reducerea cotei de impozitare a venitului si a celei de impozitare a profitului, transferul platii asigurarii de somaj in totalitate catre angajat si reducerea cotei de contributii pentru concedii si indemnizatii.

Aceste masuri ar stimula crearea de noi locuri de munca si ar aduce un plus de 8 miliarde de lei la bugetul de stat, spun liberalii.

Potrivit propunerii legislative depuse de PNL la Senat, CAS scade cu 0,5% pentru angajat si cu 6,75% pentru angajator.

"Contributiile totale datorate de angajat, incluzand contributiile pentru asigurari sociale (10%), contributiile pentru asigurari de sanatate (5,5%) si contributiile pentru asigurari de somaj (0,5%) vor atinge, incepand cu data de 1 octombrie 2017, procentul total de 16%", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative, semnata de senatorul PNL Florin Citu.

Liberalii propun si rreducerea cotei de impozitare a venitului de la 16% la 10%.

"Aceasta masura creste venitul net, reduce povara fiscala pentru angajator si ne asaza mai aproape in ceea ce priveste impozitarea fortei de munca de tarile din regiune.

Romania a pierdut in ultimii ani aproximativ 4 milioane de romani, iar taxarea excesiva a fortei de munca reprezinta una dintre explicatiile cele mai importante", mai arata Florin Citu in expunerea de motive a initiativei legislative.

PNL sustine si reducerea impozitului pe profit de la 16% la 10%, masura care "are rolul de a reduce din impactul cresterii salariului minim asupra companiilor, in special mici si mijlocii". Citu da exemplul Bulgariei si Ungariei, tari care au redus cotele de impozitare a profitului cu 10%, respectiv 9%, masura care a dus, explica senatorul PNL, la incurajarea investitiilor straine.

"Cresterea salariului minim de la 1.250 de lei la 1.450 de lei creste costul pentru angajator cu 244 de lei pe angajat. Reducerea contributiilor sociale de la 39,5% la 32% face ca acest cost sa creasca doar cu 147 de lei.

In acest fel, reducerea contributiilor sociale propusa in aceasta initiativa legislativa nu reuseste sa elimine in totalitate costul suplimentar pentru angajator.

De aceea, este necesara si reducerea cotei de impozitare a profitului pentru a-i putea permite angajatorului sa beneficieze de resurse pentru investitii si alte angajari", mai ...citeste mai departe despre "PNL vrea sa schimbe Codul Fiscal: Scaderi la CAS, impozit pe venit si pe profit" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1075 ori