Ploiesti: Taxele locale cresc cu 16% in 2013

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 08:37
2314 citiri
Ploiesti: Taxele locale cresc cu 16% in 2013

Consiliul Local Ploiesti a adoptat, miercuri, o hotarare care prevede majorarea cu 16 procente a taxelor si impozitelor locale, majorarea fiind aprobata prin votul consilierilor USL, in vreme ce alesii locali ai PDL si PPDD s-au opus ori s-au abtinut de la vot.

Miercuri dupa-amiaza, Consiliul Local Ploiesti a adoptat, in sedinta extraordinara, o hotarare care prevede majorarea cu 16 la suta a taxelor si impozitelor locale, reprezentand rata inflatiei din perioada 2010 - 2012, decizie aprobata in baza Hotararii Guvernului nr. 1309 din 27 decembrie 2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013.

Hotararea privind majorarea taxelor si impozitelor a fost votata de 14 dintre cei 27 de consilieri locali, cei care au votat pentru majorarea taxelor si impozitelor pe case si terenuri fiind consilierii USL, in timp ce consilierii din partea PDL si PP-DD fie s-au abtinut de la vot, fie au votat impotriva.

Taxele si impozitele majorate cu 16 procente se incaseaza la Ploiesti inca din data de 3 ianuarie, prima zi de program cu publicul a Serviciului de Finante Locale.

Primarul municipiului Ploiesti, Iulian Badescu, le-a cerut consilierilor, in cadrul sedintei Consiliului Local, inaintea votului, "sa ia in calcul aprobarea acestei hotarari", invocand dificultati de ordin financiar ale primariei cauzate de fosta administratie locala, dificultati create din obligatia primariei de a achita zeci de milioane de lei noi contractate de fosta administratie sau castigate in instanta de firme care au contracte cu municipalitatea.

"Impactul majorarii taxelor si impozitelor locale, asa cum a fost calculat de colegii mei, in cel mai bun caz aduce o majorare a veniturilor bugetului municipiului Ploiesti cu o valoare de cinci milioane de lei noi. Aceasta este intreaga suma pe care presupunem noi ca o vom incasa" a spus Badescu.

Primarul Ploiestiului a precizat ca "in mod normal orice administratie publica locala ar fi obligata ca, in aceasta perioada de 1 - 10 ianuarie sa majoreze conform Hotararii de Guvern din decembrie, taxele si impozitele locale. Evident ca cine nu o face poate suporta rigorile unui control al Curtii de Conturi si principiul care domina legea in Romania, acela al neretroactivitatii, functioneaza si in acest caz", a adaugat primarul Ploiestiului.

Contribuabilii care achita integral impozitele pana la sfarsitul lunii martie beneficiaza de o bonificatie de zece la suta din valoarea acestora, masura care este in vigoare la Ploiesti de mai multi ani.

#taxe locale 2013, #taxe locale Ploiesti, #taxe locale marite , #Stiri Taxe si impozite