Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Peste 3.000 de firme au fost pasuite de ANAF

Peste 3.000 de firme au fost pasuite de ANAF


Peste 3.000 de fime au beneficiat, pana la data de 14 decembrie, de noul noul regim al penalitatilor, astfel ca prin plata creantelor de peste 63 milioane lei au fost anulate penalitati de intarziere de 6,69 milioane lei, potrivit datelor ANAF.

"Prin adoptarea si implementarea OG 30/2011 am avut in vedere doua obiective: pe de-o parte sa sprijinim mediul de afaceri, iar pe de alta parte sa determinam agentii economici sa-si onoreze obligatiile fiscale restante, fapt ce se reflecta deja in cresterea incasarilor bugetare. De la intrarea in vigoare a ordonantei si pana in prezent, peste 3.000 de companii au beneficiat de aceasta facilitate si au achitat datorii restante de aproximativ 63,4 milioane de lei", a declarat pentru NewsIn, presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Astfel, pana pe 14 decembrie, au fost inregistrate 3.018 de decizii de anulare a penalitatilor de intarziere, pentru care a fost anulata suma de 6.690.000 lei, respectiv 1.145.000 lei majorari de intarziere si 5.545.000 lei penalitati.

Obligatiile restante platite ca urmare a anularii penalitatilor si majorarilor de intarziere sunt de 63.404.762 lei, potrivit ANAF.

Cinci societati comerciale au beneficiat de anulari pentru sume mai mari de 100.000 lei, aceste societati activand in domeniile: operatiuni de mecanica generala, furnizarea de abur si aer conditionat, lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale si asigurari, se arata in datele ANAF.

Incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante se realizeaza prin anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora, cu conditia platii voluntare a principalului si dobanzilor pana la 31 decembrie si reducerea cu 50% a penalitatilor in cazul platii principalului si dobanzii aferente pana la 30 iunie 2012.

In luna septembrie, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, anunta ca daca cele 330.000 de firme cu restante la buget si-ar plati datoriile catre stat pana la 31 decembrie, folosindu-se de noile facilitati din Codul Fiscal, s-ar strange la buget 17 miliarde lei si ar fi anulate penalitati de 2,5 miliarde lei.

De asemenea, ministrul a precizat ca noul regim al penalitatilor de intarziere aferente creantelor administrate de ANAF se aplica si persoanelor fizice cu datorii catre bugetul de stat sau de contributii sociale, somaj sau sanatate, inclusiv pentru cei cu venituri din inchirieri sau arendari.

Regimul nu se aplica impozitelor si taxelor locale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1344 ori