OCDE: Taxa pe corporatii trebuie reglementata urgent. Companiile se sustrag de la plata

Marti, 12 Februarie 2013, ora 16:44
2051 citiri
OCDE: Taxa pe corporatii trebuie reglementata urgent. Companiile se sustrag de la plata

OCDE solicita urgentarea unei reglementari exhaustive pentru taxa pe corporatii la nivel global, pentru a preveni sustragerea companiilor de la plata unor taxe de miliarde de euro catre economiile aflate in criza.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica precizeaza ca marile corporatii se folosesc de diferentele dintre sistemele legislative pentru a reduce la maxim nivelul taxelor pe care le platesc, iar guvernele lumii se vor confrunta cu proteste masive ale cetatenilor din aceasta cauza, se arata intr-un studiu al institutiei, citat de Agerpres.

OCDE arata ca exista cazuri in care multinationalele raporteaza tot mai mult profituri in diversele state de unde isi genereaza veniturile, pentru a evita plata unor taxe ridicate. Tendinta vine in ciuda scaderii taxelor pe veniturile corporatiilor la o medie de 25,4% in 2011, de la 32,6% in 2000, in statele membre ale OECD.

Totusi, taxa efectiva platita de companii este deseori mai scazuta datorita deducerilor, creditelor fiscale si a unor masuri prin care firmele reduc sumele platite autoritatilor fiscale.

"Daca esti o companie multinationala, vei reusi sa-ti reduci substantial taxele impozite datorita sistemului invechit de taxare pe plan mondial. Totusi, daca ai doar o afacere interna, atunci te confrunti cu o perioada mai dificila si vei fi dezavantajat fata de concurenta", a declarat Pascal Saint Amans, director in cadrul OCCD.

In Marea Britanie, autoritatile vor sa modifice legislatia, dupa dezvaluirile referitoare la evitarea taxelor de catre unele multinationale, cum ar fi Starbucks, Apple, Google si Amazon.

Si Franta studiaza noi metode pentru a imbunatati colectarea taxelor de la companiilor globale de internet, acuzate ca incearca sa evite plata tuturor impozitelor.

Pe fondul dificultatilor din comertul online, OECD cere regandirea reglementarilor internationale din acest sector.

"Ideea este de a veni cu propuneri care sa poata fi rapid implementate, poate o conventie multilaterala care ar putea inlocui cele 3.000 de conventii bilaterale", a explicat Saint Amans.

Pentru rezolvarea problemelor legate de taxare, OECD va publica proiecte de legi astfel incat guvernele sa poata introduce noile reglementari in urmatorii doi ani.

Saint Amans sustine ca a crescut sprijinul din partea guvernelor pentru o reglementare profunda a legislatiei internationale privind transferul preturilor, a modul in care companiile solicita plata pentru servicii si bunuri in cadrul diviziilor din acelasi grup.

#taxe corporatii, #taxe nivel mondial, #reglementare taxe multinationale , #Stiri Taxe si impozite