Noul Cod Fiscal: Reorganizarea firmelor, o modificare din temelie si un examen trecut cu succes

Luni, 07 Septembrie 2015, ora 08:30
1522 citiri
Noul Cod Fiscal: Reorganizarea firmelor, o modificare din temelie si un examen trecut cu succes
Foto: Arhiva personala Gabriel Techera

Inca de la aparitia sa in 2003, Codul Fiscal a introdus un regim special pentru operatiunile de reorganizare: fuziuni, divizari, achizitii.

Un regim confuz, generator de interpretari si de situatii aberante, cauzate, fie de simpla neintelegere a mecanismelor specifice reorganizarilor, fie de omisiuni inacceptabile, chiar si in vorbirea curenta, daramite intr-un text de lege.

Noul Cod vine cu modificari de substanta in aceasta zona si, lucru foarte important, rezolva in mare parte ambiguitatile din vechiul Cod. De aceea, o scurta analiza a noutatilor aduse este foarte utila.

Divizarea partiala si fuziunea prin absorbtie, neutre fiscal

Principiul care sta la baza regimului fiscal in materia reorganizarilor este neutralitatea fiscala. Simpla restructurare a afacerii, care implica atat transferuri patrimoniale la nivelul societatilor implicate, cat si schimburi de titluri de participare la nivelul actionarilor (altfel impozabile deopotriva), nu trebuie sa fie fiscalizata. Cu ...citeste mai departe despre "Noul Cod Fiscal: Reorganizarea firmelor, o modificare din temelie si un examen trecut cu succes" pe Ziare.com

#cod fiscal reorganizare firme, #Codul Fiscal fuziune firme , #Stiri Taxe si impozite