Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate

Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate

Reducerea TVA nu se va mai aplica de la 1 ianuarie 2018, ci de la 1 ianuarie 2019, potrivit noului program de guvernare. Alte masuri fiscale si economice urmeaza a fi implementate de Guvernul Mihai Tudose, printre care si taxa de solidaritate.

1. Nu mai scade TVA in 2018

"Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusa cota din UE, dupa Luxemburg cu 17%. Vom extinde cota 5 de TVA pentru vanzarea de locuinte (cele cu o suprafata mai mica de 120mp), si pentru inputuri in agricultura, incepand cu 1 ianuarie 2018", se arata in programul de guvernare 2017-2020 al PSD, care are 188 de pagini.

De asemenea, se mai precizeaza ca, de la 1 septembrie, ar urma sa se introduca "un mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarat si neplatit in prezent".

2. Impozit pe cifra de afaceri

PSD are de gand sa introduca impozitarea veniturilor pentru toate companiile din tara noastra, adica impozitul pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie 2018. Acesta va inlocui impozitul pe profit. In plus, vor fi impozitate suplimentar profiturile din extractia de resurse naturale.

"In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii legi a redeventelor, cel tarziu la finalul anului 2017.

Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din Romania, (impozit pe

cifra de afaceri) incepand cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va inlocui impozitul pe profit si va avea 2 sau 3 trepte de impozitare", noteaza documentul.

Paragraful referitor la impozitarea profiturilor din extractia de resurse naturale este redat in intregime in alta parte a programului de guvernare, doua pagini mai jos.

De asemenea, se propune eliminarea impozitului pe dividende: "Rezultatul aplicarii reducerii impozitului pe dividende de la 16% la 5% prin noul Cod Fiscal propus de Guvern si anume cresterea veniturilor din impozitul pe profit cu 7% dupa primul semestru al anului acesta, ne-au determinat sa continuam in aceeasi directie si sa propunem eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2018".

Citeste mai departe despre "Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate" pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2690 ori