Ministrul de Finante Ionut Misa a fost chemat luni in Parlament sa explice masurile fiscale pe care Guvernul are de gand sa le ia. El a vorbit insa de Split TVA, masura ce, desi e in vigoare, premierul Mihai Tudose a anuntat ca nu se va mai aplica in forma adoptata.
Misa a vorbit despre cum va arata aceasta masura, cui va fi aplicata si ce efecte va avea, in viziunea Guvernului.
"Contribuabilii care in prezent isi achita sumele datorate cu titlu de TVA catre bugetul de stat vor fi astfel avantajati prin eliminarea sau reducerea semnificativa a concurentei neloiale din partea celorlalti contribuabili care nu isi platesc obligatiile si datoriile catre stat si utilizeaza resursele financiare din TVA pentru alte scopuri, fiind astfel intr-o pozitie avantajoasa fata de ceilalti contribuabili care au un comportament fiscal corect. Astfel, ca urmare a aplicarii acestui mecanism se va realiza de fapt o aducere pe picior de egalitate a contribuabililor prin eliminarea concurentei neloiale si a avantajelor obtinute de unii dintre acestia prin folosirea incorecta a sumelor provenind din TVA", a spus Misa.
Acesta a mentionat ca proiectul nu vizeaza majorari de impozite si taxe, nu stabileste modificarea conditiilor, termenelor si procedurilor referitoare la obligatiile de raportare.
"Prin aplicarea mecanismului platilor defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astazi unii agenti economici le realizeaza prin utilizarea in alte scopuri decat cele prevazute de lege, avand in vedere ca TVA nu reprezinta un venit al persoanei impozabile si ar trebui sa aiba doar destinatia de a acoperi TVA datorat furnizorilor sau prestatorilor, dupa caz, si TVA de plata catre Bugetul de stat", a afirmat Misa.
Potrivit sursei citate, volumul total al arieratelor nerecuperabile reprezentand TVA inregistrat pentru contribuabili aflati in procedura de insolventa, respectiv 7.239 de contribuabili aflati in insolventa, 1.513 de contribuabili aflati in reorganizare si 20.968 contribuabili aflati in faliment la data de 30 septembrie 2017, suma totalizand 7,1 miliarde de lei. Din aceasta suma, 5,94 miliarde de lei reprezinta volumul arieratelor TVA apartinand unor contribuabili care nu au active si a caror creante inscrise la masa credala sunt pentru 3.779 de contribuabili aflati in insolventa de 1,95 de miliarde de lei, pentru 737 aflati in procedura de reorganizare 0,27 miliarde de lei, iar pentru 12.809 aflati in procedura de faliment - 3,72 miliarde de lei.
Ministrul ...citeste mai departe despre "Ministrul de Finante, chemat in Parlament sa explice masurile fiscale, a vorbit de Split TVA" pe Ziare.com