Ministrul Comunicatiilor: ANAF sa nu ceara date in masa, despre oricine, oricum. Ma opun complet Legii securitatii cibernetice

Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 14:32
1258 citiri
Ministrul Comunicatiilor: ANAF sa nu ceara date in masa, despre oricine, oricum. Ma opun complet Legii securitatii cibernetice
Foto: Facebook / Augustin Jianu

Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, a explicat prevederile protocolului semnat intre ANAF si Institutul National de Cercetare - Dezvoltare in Informatica (ICI) din Bucuresti, legat de furnizarea datelor de identificare ale detinatorilor domeniilor cu extensia ".ro", precizand ca si-a dorit ca Fiscul sa nu ceara date in masa, despre oricine si oricum, ci doar pentru cazuri punctuale.

"Cu ANAF, situatia este foarte simpla. Ei au baza legislativa, au dreptul sa faca controale. Au dreptul sa ceara orice fel de documente de la operatorii economici. Daca au un caz pe care-l investigheaza, pot cere la ICI, pe o hartie scrisa, datele. ICI nu are voie sa refuze, altfel suporta consecintele, ca asa e legea in Romania.

Ce m-a interesat pe mine este ca ANAF sa nu ceara date in masa, despre oricine, oricum. Acest protocol defineste partea de cooperare tehnica, de interoperabilitate. ICI e un conector, iar ANAF va face o aplicatie prin care sa interogheze si sa ceara date. Ca sa nu mai faca cererile pe hartie si sa scurteze din timp", a explicat ministrul Augustin Jianu intr-un interviu acordat agentiei News.ro.

In urma cu zece zile, ANAF a anuntat semnarea unui protocol cu ICI Bucuresti care va avea ca obiect colaborarea partilor in vederea transmiterii datelor de identificare din baza de date a ICI Bucuresti ale detinatorilor domeniilor cu extensia ".ro", inregistrate in serviciul RoTLD (www.rotld.ro), conform Agerpres.

In context, ministrul Comunicatiilor a fost intrebat, printre altele, si daca Legea securitatii cibernetice mai este sau nu o prioritate.

"Nu mai este o prioritate din mai multe motive. In primul rand, nu am fost niciodata de acord, nici in trecut, cu legea securitatii cibernetice in forma care a fost. Am avut multe discutii contondente si conflicte in cadrul grupurilor de lucru care se ocupau de redactarea acelei legi, in calitatea mea de director general al CERT-RO.

Am sustinut nevoia unei legislatii de securitate cibernetica. In ultima instanta, dupa amendamente, era acea problema cu colectarea datelor fara mandat, in momentul in care acea problema s-a rezolvat, am sustinut ca ar fi mai bine sa avem o lege asa incompleta sau proasta, care nu priveste securitatea ca pe un ecosistem, decat sa n-avem nimic.

Dar, in masura in care decizia este in totalitate la mine, ma opun complet acelei legi. Daca am puterea s-o fac, o fac. Pana acum, nu puteam sa ma opun, asa ca am incercat s-o imbunatatesc pe aia asa cum era, sa explic oam ...citeste mai departe despre "Ministrul Comunicatiilor: ANAF sa nu ceara date in masa, despre oricine, oricum. Ma opun complet Legii securitatii cibernetice" pe Ziare.com

#Augustin Jianu lege securitate cibernetica, #protocol ANAF ICI , #Stiri Taxe si impozite