Ministerul de Finante incearca sa linisteasca firmele: Transferul contributiilor se aplica cel putin pana in 2020

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 15:42
1053 citiri
Ministerul de Finante incearca sa linisteasca firmele: Transferul contributiilor se aplica cel putin pana in 2020
Foto: Arhiva Ziare.com

Transferul sarcinii fiscale de la angajator la angajat este o masura care va avea aplicabilitate cel putin pana in anul 2020, contrar afirmatiilor facute de reprezentantii unor companii de consultanta, informeaza Ministerul Finantelor.

Comunicatul institutiei apreciaza ca declaratiile reprezentantilor companiilor de consultanta care sustin ca masura va fi schimbata chiar in 2018 induc in eroare mediul de business.

Masura privind transferul sarcinii fiscale a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate de la angajator la angajat a fost asumata de Guvern prin Programul de guvernare 2017-2020, aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 53/2017 pentru acordarea increderii Guvernului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 496 din 29 iunie 2017, precizeaza comunicatul.

Sunt insa mai multe situatii pe care asa numita "revolutie fiscala" a lui Ionut Misa, ministrul PSD, nu le-a luat in calcul, astfel ca social-democratii au promis ca vor fi facute modificari cand legea trece prin Parlament.

Cum alesii insa au fost mult prea ocupati sa modifice cat mai repede Legile Justitiei, nu au gasit timp si pentru a rezolva problemele "revolutiei fiscale", asa ca ordonanta isi va produce efectele in forma adoptata de la 1 ianuarie 2018, cand intra in vigoare.

Premierul Mihai Tudose a promis ca Guvernul are in vedere problemele si le va rezolva intr-un mod sau altul pana la inceputul anului viitor, astfel incat nicio categorie sa nu fie dezavantajata in urma transferului contributiilor si sa nu se trezeasca cu salarii substantial mai mici.

Insa modul in care Guvernul a tratat acest subiect extrem de important i-a facut pe patroni sa fie extrem de neincrezatori in orice vine dinspre Palatul Victoria. Asadar, foarte multi cauta pe cont propriu solutii astfel incat nici sa nu incalce legea (atat cat este ea cunoscuta in acest moment), dar nici sa nu afecteze salariile angajatilor.

Insa dincolo de asta, principala cerinta a mediului de afaceri este predictibilitatea, ceea ce Guvernul nu a reusit deloc sa asigure anul acesta. De aici si teama ca, odata mutate contributiile si majorate bruturile angajatilor, firmele se vor trezi cu o noua revolutie fiscala, in functie de ce idei le mai vin guvernantilor in vacanta de Sarbatori sau, mult mai probabil, in functie de nevoia de bani pe care o vor descoperi anul viitor, cand ii vor lovi efectele pomenilor electorale.

Cum s-a gandit ...citeste mai departe despre "Ministerul de Finante incearca sa linisteasca firmele: Transferul contributiilor se aplica cel putin pana in 2020" pe Ziare.com

#transfer contributii fiscale 2020, #contributii angajat , #Stiri Taxe si impozite