Mascatii fac perchezitii intr-un dosar de 10 milioane lei in colectarea deseurilor

Joi, 16 Mai 2013, ora 09:18
3449 citiri
Mascatii fac perchezitii intr-un dosar de 10 milioane lei in colectarea deseurilor

Procurorii DIICOT Buzau si politistii din cadrul SCCO Buzau efectueaza, joi, 27 de perchezitii la persoane si firme din Bucuresti, Buzau, Prahova, Ilfov, Dambovita si Giurgiu suspectate de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani in domeniul colectarii deseurilor feroase si neferoase, prejudiciul fiind de aproximativ 10.000.000 de lei, precizeaza DIICOT.

In dosar sunt 15 invinuiti, iar perchezitiile sunt efectuate atat la domiciliile unor suspecti, cat si la 15 puncte de lucru ale unor societati comerciale.

"Membrii gruparii au obtinut beneficii financiare substantiale din activitatea de achizitionare de deseuri, prin utilizarea a sapte societati comerciale de tip 'fantoma', controlate faptic de catre invinuiti si crearea unor circuite comerciale si financiare fictive avand drept scop sustragerea de la plata impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat. In realitate, deseurile erau livrate unui numar de noua societati comerciale care nu inregistrau in evidentele contabile nici achizitia si nici vanzarea acestor marfuri.

In mod concret, pentru marfurile livrate de catre furnizorii reali erau intocmite facturi prin care livrarile figurau ca fiind efectuate de catre societatile tip 'fantoma', platile fiind efectuate in conturile acelorasi societati. Invinuitii ridicau sumele de bani din conturi si achitau furnizorilor contravaloarea deseurilor, fara intocmirea vreunui inscris contabil", informeaza DIICOT intr-un comunicat de presa.

Prejudiciul este reprezentat de impozitul pe venit si taxa de mediu

Procurorii spun ca, prin acest procedeu, sarcina achitarii obligatiilor fiscale aferente activitatilor de colectare a deseurilor feroase si neferoase (16% impozit pe venit si 3% taxa de mediu, ambele cu retinere la sursa), era transferata ilegal catre aceste societati.

"Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infractionala este estimat la suma de 10.000.000 lei, reprezentand impozit pe venit si taxa de mediu", se arata in comunicat.

La sediul DIICOT - BT Buzau vor fi audiate 19 persoane, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale in cauza.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul BCCO Ploiesti, BCCO Bucuresti, SCCO Dambovita, SCCO Giurgiu, SCCO Ilfov, Brigada de Jandarmi Mobila 'Matei Basarab' Ploiesti, IJJ Buzau, IPJ Buzau - SAS si Serviciul de Operatiuni Speciale Ploiesti.

Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii - Directia Judeteana Buzau.

#perchezitii DIICOT colectare deseuri, #evaziune fiscala colectare deseuri, #spalare bani colectare deseuri , #Stiri Taxe si impozite