Majorari de accize la tigarete si carburanti, gaze mai scumpe, de la 1 aprilie

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 08:43
2063 citiri
Majorari de accize la tigarete si carburanti, gaze mai scumpe, de la 1 aprilie

Carburantii se vor scumpi, de la 1 aprilie, cu circa 40 de bani, tariful la gaze va creste cu 2% pentru populatie si cu 5% pentru consumatorii non-casnici, iar acciza totala la tigarete se va majora cu 3,16%

Pe de alta parte, tarifele maxime pe care operatorii telecom din Romania le pot fixa intre ei pentru stabilirea pretului final al apelurilor la puncte fixe, dar si mobile, scad incepand cu 1 aprilie 2014, la 0,14 eurocenti/minut, respectiv la 0,96 eurocenti/minut.

*Acciza pentru benzina si motorina va creste cu 7 eurocenti de la 1 aprilie, ceea ce va duce la o scumpire a carburantilor de circa 40 de bani, dupa cum estimeaza operatorii din sector. In prezent, acciza reprezinta 30% din pretul final la benzina si 26% la motorina.

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca Guvernul va emite cel mai probabil miercuri o ordonanta de urgenta prin care va reglementa modul in care transportatorii rutieri isi pot recupera patru centi din acciza la carburanti.

Conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, acciza la motorina utilizata drept carburant in transportul rutier de marfuri cu autovehicule cu greutatea maxima autorizata de peste 7,5 tone si in transportul de calatori, exclusiv transportul public de calatori, cu autovehicule de peste opt locuri, va scadea cu 40 de euro/1.000 de litri.

'Este supusa unui nivel de accize diferentiat stabilit prin diminuarea cu 40 de euro/1.000 litri, respectiv cu 47,34 euro/tona, a nivelului standard prevazut (...) motorina utilizata drept carburant pentru motor in urmatoarele scopuri - a) transport rutier de marfuri in cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de marfuri si cu o greutate bruta autorizata de cel putin 7,5 tone; b) transportul de calatori, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public de calatori, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit in Directiva 70/156/CEE a Consiliului din 6 februarie 1970 privind armonizarea legislatiilor statelor membre referitoare la omologarea autovehiculelor si a remorcilor acestora', se arata in proiectul de act normativ.

Ca urmare a acestei reduceri, rata accizei aplicata dupa 1 aprilie 2014 este de 360,395/1.000 litri pentru motorina utilizata drept combustibil pentru motor.

*Gazele pentru populatie se vor scumpi cu 2%, iar cele pentru consumatorii non-casnici vor fi mai scumpe cu 5% de la 1 aprilie 2014, potrivit calendarului de liberalizare a pretului gazelor, agreat de Guvernul Romaniei, Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte doua scumpiri

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte doua scumpiri.

"La 1 iulie va fi o crestere pentru non-casnici de 5% si pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, cresterea va fi de 4% pentru non-casnici si de 3% pentru casnici', a declarat presedintele institutiei, Niculae Havrilet, in urma cu o saptamana.

Calendarul de liberalizare a pietei gazelor cuprinde dereglementarea totala pentru consumatorii casnici incepand cu 31 decembrie 2018. De la acea data, doar consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor mai plati tarife reglementate.

Pentru firme, pretul gazelor va fi liberalizat la 31 decembrie 2014, potrivit actualului calendar de liberalizare.

Pretul reglementat al energiei electrice nu va fi modificat de la 1 aprilie, a mai spus presedintele ANRE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tigari accize, #pret tigari, #carburant tigari , #Stiri Taxe si impozite