Majorarea taxei TV, agreata de reprezentantii Comisiei de cultura a Senatului

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 16:55
1324 citiri
Majorarea taxei TV, agreata de reprezentantii Comisiei de cultura a Senatului

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu, membru in Comisia de cultura a Senatului, a declarat, miercuri, ca majorarea taxei TV este un lucru necesar, el invocand ca argument respectul pentru telespectatori, care nu ar trebui sa vizioneze emisiuni intrerupte de publicitate.

"Cresterea taxei TV este un lucru necesar, in primul rand din respect fata de telespectatori. Telespectatorii unei televiziuni publice nu trebuie sa aiba emisiuni intrerupte de acele minute de publicitate", a spus Rosca Stanescu, dupa sedinta comisiei, in care a fost audiat presedintele-director general al SRTV, Claudiu Saftoiu.

El a precizat, in al doilea rand, ca TVR, fiind o televiziune publica, trebuie subventionata si "tinuta in spate" de populatie.

"Asta inseamna televiziune publica si ea serveste populatia. In perspectiva, ar trebui gasite mijloacele financiare astfel incat Televiziunea publica sa poata rezista financiar fara publicitate, iar publicitatea sa se duca catre televiziunile comerciale", a adaugat Rosca Stanescu.

El a spus ca o asemenea decizie este una foarte grea, nu poate fi luata sacrificand Televiziunea publica si nu se va putea face decat atunci cand, din calcule, vor rezulta si mijloacele din care Televiziunea publica sa poata supravietui.

El a adaugat ca presedintele-director general al SRTV, Claudiu Saftoiu, a precizat ca in perspectiva ar trebui gandita posibilitatea ca Televiziunea publica sa renunte la publicitate, dar sa aiba mijloacele financiare pentru a supravietui.

Propunere legislativa pentru interzicerea publicitatii

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a declarat, pe 17 octombrie, la o dezbatere organizata in Parlament, ca in curand Comisia de cultura din Senat va elabora o propunere legislativa prin care sa se interzica televiziunii publice sa mai primeasca publicitate.

Pe de alta parte, presedintele-director general al SRTv, Claudiu Saftoiu, a declarat miercuri, dupa audierea sa de catre Comisia de Cultura din Senat, ca exista in acest moment un scenariu potrivit caruia taxa TV ar putea fi indexata cu indicele de inflatie, el aratand ca majorarea s-ar ridica la un leu, maximum doi.

Intrebat daca se majoreaza taxa TV, Saftoiu a precizat: "Asta a fost o discutie care a fost angajata inca de anul trecut de conducerea TVR, in conditiile in care rezultatele muncii profesionistilor conving opinia publica cu privire la modificarea acestei taxe. In momentul acesta, trebuie spus ca o serie de masuri legislative fac din ce in ce mai grea misiunea Televiziunii publice, in conditiile in care taxa nu a mai fost modificata din 2003, iar salariul mediu pe economie s-a dublat din 2003 pana in 2013", a raspuns Saftoiu.

El a precizat ca aceasta situatie pune o presiune foarte mare pe Televiziunea publica, care este nevoita sa plateasca datoriile "enorme" pe care le-a mostenit.

"Posibilitatea de a propune programe noi, de a oferi telespectatorilor romani lucruri de calitate si de performanta este una foarte greoaie in conditiile in care am preluat Televiziunea publica cu o datorie de aproximativ 145 de milioane de euro. In mai putin de un an, prin eforturile la care ne-am angajat, de a plati datoriile prin reesalonarea de catre Guvernul Romaniei a datoriei la stat de 65 de milioane de euro, am rambursat, am platit inapoi 30 de milioane de euro intr-un interval de mai putin de un an", a adaugat Saftoiu.

El a spus ca discutia este legata de posibilitatea cuplarii interzicerii publicitatii la Televiziunea publica si indexarea taxei TV.

"Suntem de aceea in situatia in care spunem ca o indexare a taxei, o discutie legata de posibilitatea cuplarii interzicerii publicitatii la Televiziunea publica cu o indexare - aceasta este o analiza in desfasurare. Comisia de Cultura are in vedere o discutie aplicata pe acest tip de calcul economic. Asta face ca, in situatia in care se doreste sustenabilitatea Televiziunii, ramane sa fie un lucru sigur, iar discutia aceasta sa fie ridicata frontal, in dezbatere publica si mai apoi aplicata evident prin modificari legislative obligatorii", a subliniat Saftoiu.

#rosca stanescu, #taxa tv, #membru comisie cultura Senat , #Stiri Taxe si impozite