Jonglerie marca ANAF: Contul de TVA va putea fi folosit si pentru executarea silita a unor datorii

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 14:46
1050 citiri
Jonglerie marca ANAF: Contul de TVA va putea fi folosit si pentru executarea silita a unor datorii
Foto: Arhiva Ziare.com

Split TVA e o masura care a generat discutii aprinse, insa iata ca Fiscul pune in continuare paie pe foc. Potrivit unui proiect supus dezbaterii publice, Fiscul vrea sa execute silit si unele datorii din contul care ar trebui sa fie dedicat exclusiv platii TVA.

Reamintim ca firmele pot opta, de la 1 octombrie, pentru sistemul care prevede plata defalcata (in conturi separate) a taxei pe valoare adaugata, ce devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2018.

Masura, numita "split TVA", a fost prezentata la inceput ca un instrument necesar pentru imbunatatirea colectarii pe aceasta zona, in conditiile in care ne aflam pe ultimul loc in UE la acest capitol.

Cu toate ca vestea nu a fost deloc bine primita de mediul de afaceri, iata ca acum Fiscul pluseaza si vrea ca acel cont separat sa nu mai fie dedicat exclusiv platii TVA. Mai mult, ANAF ar vrea ca de acolo sa se traga bani si pentru plata unor restante la stat.

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice, operatiunile care dau drept la debitarea contului de TVA, cu acordul ANAF, ar urma sa fie:

a) infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti, de catre organele de executare silita competente;

b) infiintarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti, de organele de executare silita competente;

c) infiintarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice, de catre organele de executare silita competente;

d) valorificarea bunurilor mobile/ imobile sechestrate/ confiscate, de catre organele de executare silita sau cele de valorificare a bunurilor confiscate competente.

Mai mult, proiectul de act normativ mai prevede ca:

- In cazul popririi bancare, contul de TVA al debitorului poate fi debitat cu toata suma existenta in cont pana la concurenta sumei inscrisa in adresa de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti;

- In cazul popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti sau asupra sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice, contul de TVA poate fi debitat cu TVA-ul datorat debitorului, in baza relatiilor comerciale existente intre acesta si tertul poprit sau autoritatea sau institutia publica, dupa caz;

- In cazul valorificarii bunurilor, contul de TVA poate fi debitat cu TVA-ul rezultat din valorificarea bunurilor.

Toate acestea inseamna ca, daca va fi aprobat proiectul, acel cont de TVA nu va fi destinat platii exclusive a taxei pe... citeste mai departe despre "Jonglerie marca ANAF: Contul de TVA va putea fi folosit si pentru executarea silita a unor datorii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#split tva datorii, #cont tva datorii, #cont tva executare silita datorii , #Stiri Taxe si impozite