Industria Alimentara: Taxa pe sucuri incurajeaza consumul de alcool. E o masura luata sub presiunea lipsurilor bugetare

Miercuri, 07 August 2019, ora 21:05
1266 citiri
Industria Alimentara: Taxa pe sucuri incurajeaza consumul de alcool. E o masura luata sub presiunea lipsurilor bugetare
Foto: Arhiva Pixabay

Accizarea bauturilor racoritoare este o alta masura luata de Guvern sub presiunea lipsurilor bugetare si, nicidecum, din grija pentru sanatatea romanilor, si ar putea determina scumpirea unei categorii de produse si cresterea consumului de alimente din import, afirma reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara din Romania (FNSIA).

"In Romania acciza pe vinuri linistite (nesampanizate) este de zero lei/hectolitru, acciza pe bere este de 3,40 lei/hl si 1,88 lei/hl (pentru micii producatori) . De la 1 septembrie, acciza introdusa pentru sucuri este de 100 lei/hl si 80 lei/hl. Prin aceasta masura 'gandita' de 'specialistii' puterii, ministrul Finantelor Orlando Teodorovici descurajeaza consumul de sucuri si il incurajeaza pe cel de alcool, gandind ca alcolul este mult sanatos.

Stabilirea valorilor de 100 lei/hl si, respectiv, 80 lei/hl este absolut arbitrara. Expunerea de motive care insoteste proiectul de Ordonanta nu face nicio referire la acest aspect si nici nu este insotita de un studiu de impact. In aceste conditii, vorbim despre o alta masura luata de Guvern sub presiunea lipsurilor bugetare si, nicidecum, din grija pentru sanatatea romanilor", se arata intr-un comunicat al FNSIA.

Presedintelui FNSIA, Dragos Frumosu, catalogheaza masura accizarii sucurilor drept "aberanta" si arata, in context, ca aceasta va duce la scumpirea unei categorii de produse si va creste procentul consumului de alimente din import.

"Efectele noii masuri gandite de Guvern vor fi catastrofale: producatorii de sucuri pot pleca din Romania si mii de locuri de munca vor fi lichidate. Industria alimentara este in pericol din cauza dorintei nesabuite a Guvernului de a incasa mai multi bani. Vorbim despre o masura aberanta care va duce la scumpirea unei categorii de produse si va creste procentul consumului de alimente din import", a afirmat Dragos Frumosu.

Potrivit sindicatelor din industria alimentara, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca statele sa combine taxarea cu restrictii de marketing pentru aceste produse, in special in ceea ce-i priveste pe copii, si cu politici educationale pentru a reduce supraconsumul de zahar si a opri cresterea numarului de persoane care sufera de diabet.

Acestia arata, totodata, ca taxarea produselor alimentare si a bauturilor racoritoare in numele obezitatii sau a altor boli netransmisibile nu este o idee noua. Zeci de state au experimentat astfel de impozite de-a lungul anilor, permitand eco ...citeste mai departe despre "Industria Alimentara: Taxa pe sucuri incurajeaza consumul de alcool. E o masura luata sub presiunea lipsurilor bugetare" pe Ziare.com

#taxa sucuri zahar , #Stiri Taxe si impozite