Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inca un bir pentru investitori: Ministerul Mediului vrea sa introduca o taxa de 1% pentru finantarea expertizelor

Inca un bir pentru investitori: Ministerul Mediului vrea sa introduca o taxa de 1% pentru finantarea expertizelor
Ministerul Mediului vrea sa impuna o taxa de 1% pentru toate investitiile private sau publice, banii urmand sa fie cheltuiti pentru finantarea unui studiu de impact asupra mediului. Investitorii sunt revoltati si spun ca ministerul invoca abuziv o Directiva Europeana.

"Autoritatile publice pentru protectia mediului percep taxe in procent de 1% din valoarea investitiei la emiterea acordului de mediu. Sumele constituie venit la bugetul autoritatii competente pentru protectia mediului emitenta a acordului de mediu si se folosesc pentru angajarea expertizei externe necesara analizarii raportului privind impactul asupra mediului, a studiului de evaluare adecvata, precum si a raportului de securitate dupa caz, atunci cand complexitatea proiectului este deosebita. Sumele neutilizate se reporteaza pentru anul urmator si se folosesc in acelasi scop", se arata in proiectul de lege, citat de Profit.ro.

Ministerul Mediului sustine ca transpune astfel in legislatia romana Directiva 52 din 2014 a Uniuni Europene, insa aceasta nu vorbeste nicaieri despre taxa de 1%.

Investitorii mari se opun introducerii taxei.

Adriana Ghica, reprezentantul Consiliului Investitorilor Straini (CIS), sustine ca nu exista un studiu de impact in baza careia sa se fi stabilit valoarea taxei de 1%. La randul sau, Oana Ijdelea, reprezentant al ARCOMN - Black Sea Oil and Gas, spune ca procentul este foarte mare si da ca exemplu un proiect pentru care noua taxa s-ar ridica la valoarea de 40 de milioane de dolari, o suma exorbitanta.

Si in transporturi taxa este contestata, ea ridicandu-se la valori foarte mari in cazul lucrarilor de infrastructura. Mai mult, transportatorii spun ca ea nici nu are aplicabilitate pentru ca un astfel de proiect nu are valoare initiala.

In schimb, Dorina Mocanu, director general al Directiei Generale Evaluare Impact si Controlul Poluarii, a explicat pentru Profit.ro ca taxa de 1% a fost gandita pentru ca Agentiile pentru Protectia Mediului (APM) nu au expertiza necesara pentru a evalua documentatia depusa pentru proiecte complexe.

"Exista posibilitatea sa fie mai mica de 1%, poate fi eliminata, dar decizia asupra acestei taxe va fi a Ministerul Finantelor", a mai spus Mocanu, subliniind ca "majoritatea proiectelor sunt private si nu se poate pune problema provizionarii unor sume de la bugetul de stat pentru asigurarea expertizei". ...citeste mai departe despre "Inca un bir pentru investitori: Ministerul Mediului vrea sa introduca o taxa de 1% pentru finantarea expertizelor" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1394 ori
Citeste mai multe despretaxa mediu investitii expertize