Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inca patru arestari in dosarul de evaziune: 16 persoane retinute in total, 9 cercetate in libertate

Inca patru arestari in dosarul de evaziune: 16 persoane retinute in total, 9 cercetate in libertate


Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis miercuri arestarea preventiva pentru 29 de zile a altor patru persoane in dosarul de evaziune fiscala cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, astfel incat 16 persoane au fost arestate in total pana in prezent.

Cei patru arestati preventiv miercuri sunt El Khoury Elias, El Khoury Chrbel, Ghaziri Rami si Adrian Saracutu.

De asemenea, magistratii au decis ca noua inculpati sa fie cercetati in stare de libertate, acestia avand insa interdictia de a parasi tara.

Anterior, in acelasi dosar, judecatorii au admis propunerea DNA de arestare a 12 persoane, printre care se afla Angela Nicolae, procuror-sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe din Parchetul General, si fiul acesteia, Daniel Nicolae, Antonio Burlac (functionar ANAF si liderul gruparii evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman.

Vineri, instanta suprema va judeca cererea DNA privind arestarea in lipsa a altor doua persoane, Justin Ovidiu Paraschiv si Genina Adriana Ezer, care nu au fost gasite de politisti.

Potrivit DNA, din 2010 pana in prezent, inculpatii au derulat activitati infractionale de constituire, aderare si sprijinire a retelei infractionale ce vizeaza productia si desfacerea produselor din carne.

Printr-un amplu mecanism evazionist, in cadrul caruia au fost utilizate societati comerciale de tip fantoma (adica societati comerciale care nu functioneaza la sediul declarat, au asociati si administratori cetateni straini, care nu pot fi gasiti la resedintele declarate), inculpatii au derulat operatiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.

Astfel, in intervalul 2010-2013, membrii retelei au derulat operatiuni comerciale triunghiulare scriptice (in realitate marfurile fiind valorificate fara forme legale pe piata interna, cu eludarea legislatiei privind obligatiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit), iar reusita fraudei fiscale a fost posibila prin masurile de precautie folosite si sprijinul functionarilor fiscali ai statului roman si organelor de urmarire penala.

Anchetatorii sustin ca Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic si administrator al SC Sam Plus International SRL Bucuresti, a fost principalul organizator al grupului infractional la care au aderat persoane interpuse, implicate in infiintarea firmelor fantoma, coordonarea operatiunilor si reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale.

Angela Eugenia Nicolae, sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe (altele decat PHARE), si fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzati ca, in perioada 2012-2013, au pretins, in numeroase randuri, si au primit diferite sume de bani de la Rami Ghaziri si de la un alt invinuit (fata de care nu s-a pus in miscare actiunea penala pana in prezent), cercetati in cauza, lasandu-i sa creada ca, prin calitatea de procuror sef birou la PICCJ, Angela Nicolae va putea influenta obtinerea unor solutii favorabile in dosarele penale in care erau cercetati pentru infractiuni de evaziune fiscala.

In concret, in perioada 2012-2013, Angela Nicolae a pretins si primit, in mod repetat, la diferite intervale de timp, direct si prin intermediul fiului sau, sume de bani intre 2.000 lei si 5.000 lei de la invinuiti.

Un mod de operare similar a fost folosit de Angela Nicolae si in raporturile cu o alta persoana, administrator si asociat in mai multe societati cu profil agricol.

Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectiva a apelat la Angela Nicolae, care i-a promis ca va interveni pe langa un prim-procuror al unui Parchet de pe langa Judecatorie, pentru a-i facilita unui prieten obtinerea unei solutii favorabile in dosarul penal in care era cercetat pentru savarsirea infractiuni de conducere sub influenta bauturilor alcoolice si vatamare corporala din culpa.

Ancheta penala a fost finalizata, dar nu in sensul promisiunii facute de Angela Nicolae, ci in sensul trimiterii in judecata a persoanei cercetate.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte 15 persoane, care sunt cercetate in stare de libertate, printre care se afla si senatorul PSD Niculae Badalau.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1670 ori