Improvizatia si bricolajul fiscal

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 18:47
2806 citiri
Improvizatia si bricolajul fiscal

Se vede din ce in ce mai clar ca actuala guvernare nu este pregatita sa puna in aplicare un program electoral pe care, la aparitia lui, l-am apreciat pentru coerenta sa chiar daca am avut rezerve asupra unor indicatori prea optimisti.

Coerenta programului nu o mai regasesc insa in actiunile guvernului. Remarc un stil de lucru bazat pe improvizatie si bricolaj conceptual.

Nu mai departe de zilele trecute, dimineata, ministrul Muncii a dat o declaratie jenanta prin naivitatea profesionala pe care a manifestat-o, afirmand ca vom prelua un sistem de impozitare american. La pranz, ministrul de Finante tine o prelegere ex catedra din care s-a cam inteles ca nu este sistem american ci unul de care n-a prea auzit nimeni. Seara, ministrul Mediului de Afaceri lauda capitalul strain si multinationalele la un post de televiziune, in timp ce, pe un alt post, presedintele PSD condamna capitalul strain si multinationalele de subminarea programului de guvernare.

Lipsa de coerenta si improvizatia in luarea deciziilor apar insa mult mai clar si cu implicatii grave daca privim modul cum s-a prezentat Legea salarizarii unitare si discutiile relative la intentiile de schimbare a codului fiscal prin introducerea unui nou tip de impozitare.

Legea salarizarii unitare este in viziunea actualului guvern un act de ridicare a nivelului unor salarii din sectorul public cu unele intentii declarate, dar nu intotdeauna reale, de a elimina unele discrepante la nivelul categoriilor socio profesionale.

Nu discut acum si aici daca declaratele mariri de salarii sunt reale sau nu sau daca vor contribui la echilibrarea raporturilor inter profesionale. Ceea ce vreau sa prezint este inconsistenta conceptuala a acestei legi, care a afectat caracterul ei sistemic, transformand-o doar intr-un ansamblu de grile de salarizare.

O lege a salarizarii unitare este o parte a modelului de dezvoltare economic si social, incadrandu-se in sistemul raporturilor de echilibru macroeconomic cu actiune pe termen lung.

Ea este o parte a modelului, deoarece reprezinta o variabila esentiala a acestuia, reflectand conceptia decidentilor politici si economici asupra evolutiei factorului de productie numit "munca", prezent valoric in structura oricarui produs sau serviciu.

Reglementarea pe termen mediu si lung a "costului muncii" in sectorul public influenteaza intreg ansamblul economic prin corelatia pe care o dezvolta cu toate aspectele formarii, utilizarii si retribuirii fortei de munca pe piat ...citeste mai departe despre "Improvizatia si bricolajul fiscal" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#legea salarizarii, #impozit global gospodarie , #Stiri Taxe si impozite