Impozitul pe constructii speciale: Fiscul a stabilit termenele de plata

Joi, 08 Mai 2014, ora 15:45
9059 citiri
Impozitul pe constructii speciale: Fiscul a stabilit termenele de plata

Termenul de declarare a impozitului pe constructii datorat pentru anul 2014 este 26 mai, zi in care va fi platita si prima rata in contul acestui impozit, urmand ca a doua rata sa fie scadenta in 25 septembrie 2014, informeaza, joi, Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

"Calculul si declararea impozitului pe constructii se face pana in data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul. Intrucat ziua de 25 mai 2014 este o zi nelucratoare, termenul de declarare a impozitului pe constructii datorat pentru anul 2014 va fi luni, 26 mai 2014", se mentioneaza in comunicatul citat.

Incepand cu 1 ianuarie 2014, printr-o modificare a Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal, s-a reglementat obligatia platii de catre persoanele juridice a impozitului pe constructii, care este cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil. Impozitul pe constructii se declara prin formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, care se completeaza cu ajutorul programului de asistenta disponibil pe portalul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/ Descarcare declaratii.

Formularul se depune la organul fiscal in raza caruia contribuabilul are domiciliul fiscal, fie pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat, fie prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Impozitul pe constructii este datorat de persoanele juridice romane (cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare si persoanelor juridice fara scop patrimonial), persoanele juridice straine cu sedii permanente in Romania si persoanele juridice cu sediu social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene.

Acesta se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor prevazute la GRUPA 1 din HG nr. 2139/ 2004 - Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz; valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale; valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. "Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole" din HG nr. 2.139 /2004.

La inceputul lunii aprilie, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat ca estimarile referitoare la incasarile din impozitul pe constructiile speciale indica 1,5 miliarde de lei, insa in bugetul pe 2014 s-au prevazut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare.

#impozit constructii speciale, #plata impozite, #impozite Romania , #Stiri Taxe si impozite