Impozitul auto ar putea fi modificat de Parlament: Cazurile in care sumele ar scadea de peste 10 ori

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 07:18
1055 citiri
Impozitul auto ar putea fi modificat de Parlament: Cazurile in care sumele ar scadea de peste 10 ori
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentarii vor sa modifice impozitul auto, astfel incat proprietarii cu masini cu capacitate cilindrica mare sa plateasca mult mai putini bani la primarii.

Proiectul a fost depus in Senat, fiind semnat de mai multi alesi de la PNL, USR, PMP, PSD si din grupul minoritatilor, fiind supus consultarii publice pana pe 28 ianuarie 2018.

Propunerea prevede modificarea modului de calcul al impozitului auto, care se va stabili in functie de capacitatea cilindrica a autovehicului, prin inmultirea numarului de cmc cu suma corespunzatoare din tabelul urmator:

Sursa: Proiect de lege

Astfel, pentru un autoturism cu capacitate cilindrica de 1.400 cmc proprietarul va plati 84 de lei, pentru unul cu 1.900 cmc va plati 114 lei, pentru unul cu 3.000 cmc va plati 360 de lei, iar pentru unul cu 4.000 cmc suma va fi de 480 de lei.

In prezent, impozitul auto se determina tot in functie de capacitatea cilindrica a motorului, dar prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc sau fractiune din aceasta cu o suma corespunzatoare din Codul Fiscal.

Sursa: Codul Fiscal

Astfel, pentru o masina cu capacitate cilindrica de 1.400 cmc, impozitul datorat in prezent este de 56 de lei, pentru 1.900 cmc - 171 de lei, pentru 3.000 cmc - 2.160 lei, iar pentru un autovehicul cu 4.000 cmc proprietarul trebuie sa plateasca 5.800 de lei, potrivit calculelor in baza Codului Fiscal.

Observam ca propunerea legislativa scade impozitul auto in cazul masinilor cu capacitate cilindrica mare, de peste 10 ori in unele cazuri, iar valoarea pentru cele cu capacitate cilindrica mica creste cu cateva zeci de lei.

Aproape jumatate de milion de autoturisme la mana a doua s-au vandut, in Romania, in primele 9 luni ale acestui an, dupa cum reiese din datele Directiei Regim Permise si pentru Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Dintre acestea, 350.000 au fost aduse din strainatate, cu 70% mai mult ca in aceeasi perioada a anului trecut, iar cele mai multe sunt mai vechi de 10 ani, mai poluante si au o capacitate cilindrica mai mare, deci sunt mai ieftine, se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Initiatorii atrag insa atentia ca exista o discrepanta prea mare intre nivelurile de taxare in prezent, asa cum am aratat mai sus.

Astfel, ei propun modificarea modului de calcul al birului pentru ca "mentinerea unui nivel ridicat al impozitului auto va incuraja, in continuare, cautarea unor solutii alternative de inmatriculare, in alte tari membre ale Uniunii Europe ...citeste mai departe despre "Impozitul auto ar putea fi modificat de Parlament: Cazurile in care sumele ar scadea de peste 10 ori" pe Ziare.com

#impozit auto senat, #modificare impozit auto, #propunere modificare impozit auto , #Stiri Taxe si impozite