Impozitele americanilor, la minimul ultimilor 20 de ani

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 10:55
1911 citiri
Impozitele americanilor, la minimul ultimilor 20 de ani

Impozitele pe venit, obsesia americanilor, se afla in Statele Unite in centrul dezbaterilor pentru reducerea deficitului bugetar, dar se situeaza la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani, de la sfarsitul presedintiei Ronald Reagan, relateaza AFP.

Odata cu apropierea "varfului fiscal", un plan de majorari de taxe si reduceri ale cheltuielilor care va intra automat in vigoare in ianuarie, in lipsa unui acord de reducere a deficitului bugetar.Toata clasa politica de la Washington promite sa mentina impozitele la nivelul actual pentru aproape toti americanii.

Dupa Chile si Mexic, Statele Unite au cele mai reduse impozite din cele 34 de state din Organizaia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), cu taxe obligatorii echivalente cu numai 25,1% din PIB, fata de 44,2% in Franta, a treia cea mai impozitata tara din OCDE.

Incasarile fiscale ale SUA nu au mai fost asa de slabe din 1950, potrivit Casei Albe, explicatia partiala fiind recesiunea din 2008 si redresarea economica lenta.

Pentru americanii cei mai bogati, impozitele pe venit nu au mai fost atat de reduse de la sfarsitul anilor 80. In anii 50, nivelul maxim al impozitului pe venit atingea 91%, iar in 1981 depasea 70%.

Pragul maxim al impozitului pe venit a scazut ulterior la 50%, pentru a ajunge la 28% in presedintia Ronald Reagan. In timpul mandatului lui Bill Clinton, limita superioada a acestui impozit a urcat la 39,6%, dar a coborat la 35% in perioada lui George Bush, nivel mentinut si de presedintele Obama.

In Franta, nivelul maxim de impozitare a veniturilor a fost de 44%, pana la crearea in acest an a unei taxe suplimentare de 45% pentru venituri care depasesc 150.000 de euro.

In fata crizei, Barack Obama a introdus o reducere a contributiilor sociale.

Reducerile succesive ale impozitelor au accentuat divergentele fiscale intre Statele Unite si tarile Europei Occidentale.

Un celibatar fara copii cu un salariu mediu plateste in medie un impozit de 28% in Franta, fata de 22% in Statele Unite, potrivit OCDE. La acestea se adauga taxele locale.

La aceasta diferenta se adauga faptul ca americanii nu platesc TVA federala, spre deosebire de majoritatea tarilor bogate, precum Franta, unde aceasta taxa este de 19,6%.

Multe state si orase americane au o taxa pe consum, cuprinsa in general intre 5%-10%, dar care este deseori suspendata, spre exemplu in New York, pentru achizitii de imbracaminte de sub 110 dolari.

In schimb, impozitul pe profitul companiilor este in SUA unul dintre cele mai ridicate, de 35%, iar presedintele Obama a promis sa il reduca.

Bugetul american este totodata grevat de numeroase facilitati fiscale. Americanii pot deduce spre exemplu din veniturile impozabile dobanzile imprumuturilor pentru achizitia de locuinte, masura pusa in practica pentru scurt timp si de fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy.

Programul "fiscal cliff" din SUA prevede o crestere de 20% a impozitelor pentru populatie, potrivit Centrului pentru Politici Fiscale, si o reducere a cheltuielilor publice de aproape 10%. Pentru a se evita intrarea in vigoare a programului ar trebui eliminate sau plafonate deducerile fiscale.

Barack Obama cere totodata majorarea impozitelor pentru cei mai bogati 2% dintre americani, ceea ce republicanii refuza. Nu intra insa in discutie cresterea taxelor pentru cea mai mare parte a populatiei.

#fiscal cliff, #varful fiscal SUA, #taxe si impozite SUA, #taxe sua , #Stiri Taxe si impozite