Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Impozitarea angajatilor cu contract part-time la nivelul salariul minim brut. Ce urmareste Guvernul si pe cine afecteaza

Impozitarea angajatilor cu contract part-time la nivelul salariul minim brut. Ce urmareste Guvernul si pe cine afecteaza
Guvernul vrea ca venitul luat in calcul pentru impozitarea angajatilor cu un contract part-time sa fie salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care sunt datorate contributiile si nu venitul realizat de salariat. Aceasta masura va afecta aproape 370.000 de contracte.

Informatia a fost publicata prima data joi de Profit.ro, iar vineri jurnalistii au revenit cu noi informatii si detalii, precum si cu documente obtinute de ei. Astfel, Guvernul va introduce un nou articol in Codul Fiscal care va contine noile prevederi.

Prin derogare, noua impozitare intra in vigoare la 1 august 2017 si va fi aplicata incepand cu veniturile aferente lunii august 2017.

In prezent, baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora o reprezinta suma castigurilor brute din salarii sau asimilate salariilor realizate de persoanele fizice, asupra carora se datoreaza contributiile sociale individuale.

De asemenea, pentru veniturile realizate in baza contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, inclusiv in cazul celor care prevad plata in acord, al caror nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiilor sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, este venitul realizat, chiar daca acesta este sub nivelul salariului minim.

Mai multe detalii privind continutul documentului elaborat de Guvern pot fi gasite pe Profit.ro.

Numarul asiguratilor cu contract de munca cu timp partial din evidenta la nivelul lunii decembrie 2016, care aveau venit pana sau egal cu salariul de baza minim brut garantat in plata, era de 592.068 persoane (83,2%). Din acestia, 587.158 persoane (99,2%) aveau venituri medii brute de 513 lei.

Guvernul arata ca, din corelarea acestor informatii rezulta ca: exista circa 1,1-1,2 milioane contracte de munca cu timp partial; 370.000 salariati activi au un singur contract de munca, cu timp partial; aproximativ 710.000 asigurati cu contracte de munca cu timp partial au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016) ; circa 282.000 persoane, desi aveau contract de munca cu norma intreaga, erau inregistrate la Casa de Pensii cu un venit mediu brut de 753 lei, adica la 60,2 % din salariul de baza minim brut, de 1.250 lei.

"Prin urmare, se constata necesitatea implementarii unor masuri fiscale care sa asigurare plata de catre ...citeste mai departe despre "Impozitarea angajatilor cu contract part-time la nivelul salariul minim brut. Ce urmareste Guvernul si pe cine afecteaza" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 953 ori