IMM-urile nu sunt de acord cu introducerea contributiei asiguratorii pentru munca: Se produce o bulversare a mediului de afaceri

Luni, 30 Octombrie 2017, ora 14:04
1285 citiri
IMM-urile nu sunt de acord cu introducerea contributiei asiguratorii pentru munca: Se produce o bulversare a mediului de afaceri
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) nu este de acord cu cresterea fiscalitatii asupra IMM-urilor generate de noua contributie asiguratoare pentru munca de 2,25%, platita de angajator, deoarece considera ca valoare totala a contributiei asiguratoare pentru munca va creste fiscalitatea cu 0,5% pentru majoritatea IMM-urilor si, in plus, contributia asiguratoare pentru munca nu are o destinatie clara.

"Unul din efectele acestei masuri este ca vor fi generate costuri privind achizitionarea/modificarea noilor softuri contabile. De asemenea, se produce o bulversare a mediului de afaceri si, in special, a IMM-urilor privind predictibilitatea sarcinilor fiscale", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, presedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Reprezentantii Consiliului precizeaza totodata ca nou introdusa contributie asiguratoare pentru munca de 2,25%, care apare ca inlocuitoarea taxei de solidaritate, va acoperi riscurile de somaj, accidente de munca si boli profesionale, concediu medical si indemnizatii de sanatate, precum si creante salariale.

Introducerea contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25%, platita de angajator, are urmatoarele efecte: "In situatia introducerii contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25% are loc o crestere a fiscalitatii pentru IMM-uri cu 0,5%, acestea fiind incadrate in general in clasa de risc cea mai mica, avand o contributie de 0,15% si nu in clasa de risc cea mai mare, pentru care contributia la fondul de accidente de munca si boli profesionale este de 0,85%", spun oficialii CNIPMMR.

De asemenea, contributia asiguratoare pentru munca de 2,25%, ca o singura taxa, nu va mai fi cu destinatie precisa, ci se constitutie de asemenea intr-o taxa, care se depersonalizeaza in cadrul bugetului de stat, spun acestia.

"Spre deosebire de aceasta taxa, contributiile platite in prezent au o destinatie precisa, respectiv: garantarea platii creantelor salariale; concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate; asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale", mai spun ei.

In prezent contributiile platite exclusiv de angajator, sunt urmatoarele: Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale - 0,25%, concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate - 0,85%, asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale - 0,15%-0,85% in functie de clasa de risc.

Prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, se elimina contributia angajatulu ...citeste mai departe despre "IMM-urile nu sunt de acord cu introducerea contributiei asiguratorii pentru munca: Se produce o bulversare a mediului de afaceri" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contributii asiguratorii munca, #taxa solidaritate , #Stiri Taxe si impozite