Guvernul vrea CAS si CASS platite de angajatori pentru contractele part-time la nivelul salariului minim

Joi, 13 Iulie 2017, ora 10:10
1744 citiri
Guvernul vrea CAS si CASS platite de angajatori pentru contractele part-time la nivelul salariului minim
Foto: Ziare.com

Guvernul pregateste o masura care nu va bucura companiile, dar de care vor beneficia angajatii ce nu lucreaza cu norma intreaga - plata CAS si CASS la nivelul salariului minim.

Nu toti angajatii cu norma partiala (part-time) vor beneficia de aceasta masura, ci sunt exceptati cei care in paralel au un contract cu norma intreaga, studentii si pensionarii.

Surse citate de Profit.ro sustin ca a fost deja redactat actul normativ care va reglementa plata CAS si CASS pentru aceasta categorie de angajati, pentru a fi aprobat de Guvernul Tudose.

Aceasta prevedere este de altfel inclusa in programul de guvernare 2017-2020 al PSD. Termenul initial era luna iunie, insa acesta a fost decalat pentru luna august.

"CAS-ul se va putea plati la fondurile proprii de pensii (private), fara a mai exista obligatia de a se plati la bugetul asigurarilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plati integral ca persoana fizica, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numarul de activitati desfasurate.

CASS nu se va plati de catre persoanele care realizeaza veniturile independente dar care sunt scutite de plata acestei contributii (pensionari, persoane cu handicap, tineri, persoane aflate in intretinere etc) ", se arata in programul de guvernare.

In prezent sunt circa jumatate de milion de contracte part-time in Romania. Dintre acetea, 360.000 sunt contracte ca sursa unica de venit, deci in cazul carora se poate aplica aceasta masura, spunea in luna mai fostul ministru de Finante viorel Stefan, citat de Hotnews.

In luna iunie, Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, spunea ca impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim brut, care in prezent este de 1.450 de lei, reprezinta o greseala: "E o greseala care pleaca de la conceptia gresita ca toti sunt hoti... Nu inteleg de ce unii nu pot sa invete din propriile greseli. Au mai facut chestia asta (cu cei cu venituri ocazionale sau cu cei fara venituri, la CASS) si nu a functionat". ...citeste mai departe despre "Guvernul vrea CAS si CASS platite de angajatori pentru contractele part-time la nivelul salariului minim" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CAS CASS part time salariu minim, #Guvern CAS CASS part time minim , #Stiri Taxe si impozite