Guvernul prelungeste din pix un impozit care aduce bani la buget si care poate scumpi facturile romanilor

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 12:07
2814 citiri
Guvernul prelungeste din pix un impozit care aduce bani la buget si care poate scumpi facturile romanilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul nu renunta la un bir aplicat producatorilor de gaze naturale, asa cum ar fi trebuit, caci aceasta reprezinta o resursa importanta pentru buget, iar salariile crescute ale bugetarilor si pensiile marite trebuie platite de undeva, nu-i asa?

Mai exact, e vorba de impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obtinute din dereglementare de operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare pe teritoriul tarii noastre, impus in 2013.

Pana la inceputul acestei luni, in calculul cuantumului acestui bir intra si pretul reglementat al gazelor naturale, adica acel pret tinut fix de statul roman pentru a veni in sprijinul consumatorilor casnici.

Insa cum Comisia Europeana ne-a obligat sa liberalizam piata, acest lucru a insemnat eliminarea treptata a tarifelor reglementate pentru gazele obtinute din productia interna, proces ce s-a terminat la 1 aprilie 2017.

Astfel, de la aceasta data, preturile gazelor vandute consumatorilor casnici sunt practic stabilite pe piata libera.

Drept urmare, odata cu disparitia tarifelor reglementate, ar fi trebuit sa dispara si impozitul de 60% pe veniturile suplimentare ale producatorilor de gaze din dereglementare.

Dar Guvernul a schimbat formula de calcul din pix. Potrivit unei ordonante de urgenta adoptata la finalul lunii trecute, termenul "pretul reglementat" a fost schimbat cu "pretul mediu ponderat", care se refera la o medie a tarifelor la care s-au vandut gazele pe piata libera in ultima luna.

*Mentionam ca tarifele din facturile finale ale consumatorilor casnici vor putea fi tinute sub control de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), deoarece transportul si distributia de gaze naurale sunt in continuare reglementate.

Motivul pentru care Executivul a luat aceasta decizie e simplu: are nevoie de bani la buget, iar aceasta taxa a adus in visteria statului nu mai putin de 617 de milioane de lei, in 2014. Deci e o sursa buna de bani, in contextul in care bugetul e in corzi din cauza cresterilor salariilor bugetarilor si a pensiilor.

Efecte nefaste

Totusi, prelungirea birului e o idee rea, atat pentru producatorii de gaze (din lipsa de predictibilitate), dar si pentru consumatori (posibile scumpiri sau, cel putin, preturile vor ramane la fel cand ar fi trebuit sa scada).

Corina Murafa, expert in politici energetice la Institutul Aspen Romania, a explicat pentru Ziare.com ce implicatii are pastrarea acestui impozit.

"P ...citeste mai departe despre "Guvernul prelungeste din pix un impozit care aduce bani la buget si care poate scumpi facturile romanilor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozit venituri productori gaze , #Stiri Taxe si impozite