Efectele negative ale platii defalcate de TVA ce ar putea duce la un blocaj in economie. Nu mai functioneaza in nicio alta tara din Europa

Luni, 07 August 2017, ora 17:07
1160 citiri
Efectele negative ale platii defalcate de TVA ce ar putea duce la un blocaj in economie. Nu mai functioneaza in nicio alta tara din Europa
Foto: Arhiva Ziare.com

Mecanismul platilor defalcate de TVA pe care autoritatile vor sa il introduca este criticat din cauza efectelor pe care ar putea sa le produca.

Uniunea Salvati Romania avertizeaza ca Guvernul Tudose va bloca economia Romaniei prin introducerea obligatiei de a avea un cont separat pentru TVA, lucru sustinut si de reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), care spun ca acest lucru va genera dificultati de cash-flow majore pentru contribuabilii onesti si blocaje operationale semnificative pentru toate partile implicate.

"Coalitia de guvernare PSD - ALDE continua razboiul injust cu firmele si contribuabilii onesti din Romania. Prin introducerea obligatiei de a plati si incasa taxa pe valoare adaugata intr-un cont separat, activitatea a peste 300.000 de firme platitoare de TVA va fi bulversata si blocata", se arata intr-un comunicat al USR remis luni Ziare.com.

Astfel, USR avertizeaza ca decizia Guvernului prin care se introduce obligatia de plata defalcata a TVA va duce la un blocaj total in economie.

Reprezentantii USR atrag atentia ca, in acest fel, banii contribuabililor din TVA vor fi blocati intr-un cont separat, care nu vor putea fi folositi decat cu aprobarea ANAF.

Ei spun ca exista riscul aparitiei unor situatii de abuz in care functionarii Fiscului, intentionat sau nu, vor intarzia sa aprobe folosirea unor sume care de fapt si de drept sunt ale agentilor economici.

Totodata, transmite USR, sanctiunea pentru plata gresita a TVA, de 50% din suma, este disproportionata in raport cu abaterea facuta de comerciant.

"Contul de TVA va fi o birocratie in plus, care va ingreuna si mai tare mediul de afaceri din Romania. Si asta pentru ca la noi, evaziunea fiscala se combate prin a-i trata pe toti ca pe niste infractori si, mai ales, incepand cu cei mici", declara deputatul USR Claudiu Nasui, membru in Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor.

USR noteaza in document ca, in prezent, un astfel de sistem de plata a TVA intr-un cont separat, obligatoriu pentru toate societatile comerciale, nu mai functioneaza in nicio alta tara din Europa.

"Doar in Italia a fost experimentata o astfel de solutie, obligatorie insa numai in cazul entitatilor publice", avertizeaza uninea.

"In Italia, experimentul a aratat ca gestiunea fluxurilor de cash s-a inrautatit pentru aceste companii, iar costurile comisioanelor cu tranzactiile bancare au crescut, ceea ce era de asteptat, pentru ca se dubleaza numarul de tranzactii", sustine ...citeste mai departe despre "Efectele negative ale platii defalcate de TVA ce ar putea duce la un blocaj in economie. Nu mai functioneaza in nicio alta tara din Europa" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plata defalcata TVA, #efecte plata defalcata TVA, #avertismente plata defalcata TVA , #Stiri Taxe si impozite