Editorial Legea care permite romanilor sa nu mai achite nota de plata, inutila

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 15:36
2404 citiri
Editorial Legea care permite romanilor sa nu mai achite nota de plata, inutila
Gabriel Sincu, consultant fiscal si partener Mazars Romania

Autoritatile iau in calcul posibilitatea ca romanii care merg la restaurant sau folosesc diverse tipuri de servicii sa nu achite contravaloarea acestora daca nu primesc bon fiscal.In nici un caz nu putem spune ca solutia gasita de autoritati va rezolva problema evaziunii fiscale.

Sigur, este mai mult decat nimic, insa, in general, pentru evaziune fiscala este nevoie de doi, unul care sa vanda si unul care sa cumpere si sa fie amandoi de acord sa pacaleasca statul. Carciumarii nostri vor veni cu nota de plata si vor spune: "Daca vrei cu bon fiscal te costa cu 24% mai mult". Ce alegi?

Romania a preluat modelul din Grecia, insa la noi, in momentul in care un vanzator vine si spune ca "fara bon te costa cu 24% mai putin", cei mai multi vor alege varianta ieftina, care nu implica bon.

Nu trebuie sa privim doar partea goala a paharului. Trebuie sa privim lucrurile echilibrat. Da, este un mic pas inainte dar, trebuie sa ne asteptam ca asta nu va duce la rezolvarea problemei evaziunii.

Solutii viabile exista: introducerea POS-urilor

Solutia pentru fiscalizare este foarte simpla. Sa ii oblige pe cat mai multi comercianti sa aiba POS, sa plateasca cu cardul. In momentul in care o mare parte a platilor respective va fi facuta prin card, atunci intr-adevar putem sa spunem ca vorbim de o economie fiscalizata si de un adevarat control din partea Garzii Financiare.

Aceasta nu este singura masura pe care o au in vedere autoritatile. Codul Fiscal este supus, din nou, discutiilor. Acolo problema o ridica nu neaparat modificarile care ne asteapta, ci si modul in care ele vor fi facute.

In momentul de fata sunt niste grupuri de lucru la nivelul Ministerului de Finante impreuna cu consultantii si cu oamenii din business in care noi venim cu niste propuneri de modificare a Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala.

Lipsa de transparenta a autoritatile, marea durere a Romaniei

Nu stim in ce masura aceste propuneri vor fi cu adevarat avute in vedere. Am vazut ca ministrul de Finante a declarat in presa ca in aceasta luna vor finaliza Ordonanta de Urgenta pe impozitul forfetar. Vorbim despre acest impozit, il tinem ascuns si il aruncam in piata fara nicio analiza. Cu siguranta ca va fi un dezastru asa cum a fost, acum 3-4 ani de zile, impozitul minim, care a facut mai mult rau decat bine.

Noi asta asteptam de la ministerul de Finante: transparenta. Codul Fiscal, de bine de rau, functioneaza si ne-am obisnuit cu el, dar daca ne apucam sa il schimbam peste noapte si fara nici un fel de discutie, inseamna ca ne intoarcem in lumea nebuna a anilor '90.

#Sincu Mazars bon fiscal, #Gabriel Sincu Mazars bon fiscal Romania, #bon fiscal restaurante, #nota plata restaurante, #evaziune fiscala restaurante , #Stiri Taxe si impozite