Deloitte: Fiscul isi va concentra atentia pe preturile de transfer

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 14:01
1830 citiri
Deloitte: Fiscul isi va concentra atentia pe preturile de transfer

Reglementarile privind preturile de transfer vor deveni din ce in ce mai stringente, pe masura ce statul urmareste sa isi maximizeze veniturile fiscale din baza de impozitare, potrivit unei analize Deloitte Tax Romania.

Analiza citeaza un raport de performanta publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru anii 2010 si 2011, care arata ca impozitele colectate suplimentar anul trecut, ca ajustari rezultate din controlul dosarelor preturilor de transfer (reprezentand dobanzi si penalizari), au totalizat 66,6 milioane de lei, comparativ cu 13,8 milioane lei, in 2010.

Intensificarea controalelor fiscale pe acest palier reflecta, in mare masura, un fenomen international care a luat amploare in ultima perioada, precizeaza Deloitte.

Preturile de transfer reprezinta un aspect global cu care se confrunta toate multinationalele. In practica romaneasca, cerintele dosarului de preturi de transfer au fost publicate in 2008. Atunci a devenit clar ca aceste reglementari vor deveni din ce in ce mai stringente, pe masura ce statul urmareste sa isi maximizeze veniturile fiscale din baza de impozitare. In ultimii doi ani, dezbaterea pe acest subiect s-a intensificat; iar 2010, grupurile cu actionariat romanesc depun si ele dosarul preturilor de transfer, explica analistii Deloitte.

"Daca acum cativa ani, controlul autoritatilor fiscale din Romania pe acest palier era relativ formal, axat cu precadere pe verificarea corectitudinii intocmirii dosarului preturilor de transfer (in cazul in care acesta continea toate elementele prevazute in legislatia existenta), acum vorbim despre o analiza detaliata a documentelor, precum si a tranzactiilor incheiate cu partile afiliate. Este, deci, cu atat mai important pentru companiile care cad sub incidenta acestei legislatii sa se asigure ca respecta in totalitate prevederile legale si ca analizeaza acest aspect atat din punct de vedere al riscurilor, cat si al oportunitatilor aferente', subliniaza Ciprian Gavriliu, senior manager, liderul echipei preturilor de transfer din cadrul Deloitte Tax.

Deloitte releva ca prin cuantumul impozitelor ajustate prin inspectii fiscale pe preturile de transfer (reprezentand dobanzi si penalizari) colectarile pe acest segment au crescut cu 382%, pana la 66,6 milioane lei.

Compania de consultanta apreciaza ca dosarul preturilor de transfer a pus in dificultate multe companii la nivel global, intre care multinationale renumite, cu precadere in zona serviciilor de internet sau a dezvoltarii de aplicatii software, fac in prezent obiectul unor investigatii deschise de autoritati fiscale din tari importante precum Marea Britanie, Australia, Statele Unite, China, India sau Franta, ce privesc ajustari de miliarde de euro sau dolari.

"Tranzactiile realizate de partile afiliate unui grup, mai ales cand discutam despre multinationale, sunt extrem de complexe, iar aspectele fiscale aferente necesita expertiza pe masura. Anticipam in urma cu cateva luni intensificarea activitatii autoritatilor fiscale din Romania pe acest palier. Conform Strategiei fiscal-bugetare 2012-2014, ANAF estima venituri fiscale suplimentare ca urmare a verificarii preturilor de transfer de 48 de milioane de lei in 2012, 66 milioane de lei, in 2013, si, respectiv, 90 de milioane de lei, in 2014 aferente impozitului pe profit stabilit suplimentar. Prin urmare, dupa cum se observa, autoritatile fiscale au indeplinit in 2011 obiectivul stabilit pentru 2013. Fara indoiala, activitatea pe acest segment isi va continua tendinta ascendenta", arata Ciprian Gavriliu.

Analistii Deloitte considera ca autoritatile fiscale estimeaza, de asemenea, ajustari ale Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), in cadrul controalelor fiscale ce vizeaza dosarul preturilor de transfer, ca de exemplu, 32 de milioane lei pentru 2012, 44 milioane lei, pentru 2013, si respectiv 60 milioane lei pentru 2014.

#crestere venituri Fisc, #controale Fisc, #controale preturi transfer , #Stiri Taxe si impozite