Declaratia 112 a fost schimbata, dupa noile modificari fiscale

Luni, 18 Februarie 2019, ora 12:52
1370 citiri
Declaratia 112 a fost schimbata, dupa noile modificari fiscale
Foto: Facebook/ANAF

Declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, a fost modificata.

S-a impus modificarea formularului din cauza a cel putin trei prevederi normative din domeniul financiar contabil si fiscal, astfel:

a) Pentru salariatii din domeniul IT, incepand cu luna ianuarie 2019, nu se mai acorda facilitatea de suportare de la buget a unei parti din contributia la asigurarea de sanatate. Astfel, incepand cu luna ianuarie 2019 acestia suporta din salariul brut realizat, cota integrala a contributiei la asigurarile de sanatate in procent de 10%.

b) Salariatii din domeniul constructiilor, respectiv cei din domeniul productiei materialelor de constructii, sau din sectorul arhitectura, beneficiaza de anumite facilitati fiscale acordate in conditiile OUG nr. 114/2019.

c) Angajatorii ce incadreaza in baza unui contract de munca, un numar de minim doua persoane cu varsta de pana la 45 de ani, iar angajarile sunt in domeniul agricol sau in domeniul acvacultura si industrie alimentara, primesc un sprijin financiar, conform Legii nr. 336/2018, in vigoare de la 01 ianuarie 2019. Prin exceptie de la Codul fiscal, acesti salariati sunt scutiti de la plata impozitului pe venitul din salarii.

Dezvoltam analiza cu privire la declararea si aplicarea facilitatilor fiscale pentru salariatii din domeniul constructiilor si din domeniul materialelor de constructii.

Daca angajatorii acestor salariati realizeaza o cifra de afaceri din domeniul constructiilor de cel putin 80% din totalul cifrei de afaceri, salariatii inregistreaza urmatoarele facilitati:

* Contributia la asigurarile sociale pensii este in procent de 21,25%;

* Contributia la asigurarile de sanatate este eliminata;

* Impozitul pe venitul din salarii este scutit la plata.

* Salariul minim brut in sectorul constructiilor este suma de 3.000 lei/luna, corespunzator unei norme intregi de lucru. Facilitatile se acorda doar daca salariatul realizeaza un venit brut lunar intre 3.000 lei si 30.000 lei inclusiv.

* Angajatorul primeste o reducere a contributiei asiguratorie pentru munca la procentul de 0,3375%, reprezentand 15% din procentul standard de 2,25%.

* Raportandu-ne la declaratia 112, trebuie declarata la autoritatea fiscala cifra de afaceri realizata. Pentru determinarea procentului de 80%, se analizeaza cifra de afaceri realizata cumulat de la inceputul exercitiului si pana la finele lunii pentru care se calculeaz ...citeste mai departe despre "Declaratia 112 a fost schimbata, dupa noile modificari fiscale" pe Ziare.com

#declaratia 112 modificata , #Stiri Taxe si impozite