De ce se misca Fiscul atat de greu: Trebuie sa verifice in 272 de baze de date

Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 20:06
1041 citiri
De ce se misca Fiscul atat de greu: Trebuie sa verifice in 272 de baze de date
Foto: Arhiva Ziare.com

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu are o baza de date unitara, iar din acest motiv cine are treaba la Fisc trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare, pentru ca are de asteptat.

ANAF opereaza cu nu mai putin de 272 de baze de date distincte, potrivit lui Ionut Misa, secretar de stat in Ministerul de Finante, citat de Digi 24.

"ANAF-ul are 272 de baze de date distincte. Si vreau sa va spun ca la nivelul persoanelor fizice sunt situatii in care pentru a verifica cinci ani trebuie sa intri in trei baze de date distincte. Sunt limbaje de programare diferite, o situatie hilara si de neinteles", a precizat Misa.

Oficialii ANAF sustin ca sistemul informatic al institutiei este pe cale de a se prabusi, pentru ca functioneaza la o capacitate de 99%, in conditiile in care specialistii recomanda cel mult 70%.

Sistemul risca oricand sa se blocheze, iar consecinta ar fi una majora, pentru ca s-ar putea pierde date ale contribuabililor.

"Intreaga colectie de date din ultimii 3-5 ani se afla intr-un sistem care este aproape de a se prabusi, iar toate aceste informatii daca s-ar pierde ar insemna, daca doriti, o reintoarcere in timp la ce era ANAF-ul acum 5-6 ani", a mentionat Ionut Sas, partener in cadrul companiei de consultanta PwC.

"Contribuabilii se plang de foarte mult timp de faptul ca in perioada de depunere a declaratiilor sau a diverselor raportari serverul se blocheaza. Prin urmare ne punem intrebarea daca acel server este tinut intentionat la acea capacitate", a aratat si Adrian Benta, consulatant fiscal.

In total, ANAF ar avea nevoie de 150 de milioane de euro pentru a rezolva problemele cu sistemul informatic, iar banii ar putea veni dintr-un imprumut aprobat inca din 2013 de la Banca Mondiala si din fonduri europene. ...citeste mai departe despre "De ce se misca Fiscul atat de greu: Trebuie sa verifice in 272 de baze de date" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem informatic ANAF, #sistem informatic ANAF pericol , #Stiri Taxe si impozite