Propunerea de reglementare a deductibilitatii TVA, cuprinsa in proiectul de modificare a Codului Fiscal, este vazuta de oamenii de afaceri, dar si de catre specialisti, drept o forma mascata de impozitare, care va pune piedici in relansarea economiei.
Consultantii financiari contactati de Business24 au declarat ca impunerea unei deductibilitati de numai 50% la cota TVA, reprezinta, de fapt, o forma mascata de taxare suplimentara, care pune piedica relansarii economice.
Ionut Mateescu, avocat pe probleme fiscale, sustine ca, impunerea unei deductibilitati a TVA de numai 50% pentru achizitia de masini, reprezinta, de fapt, o forma mascata de taxare suplimentara. "A nu recunoaste deductibilitatea integrala, inseamna a impozita suplimentar, iar efectul imediat se traduce printr-o piedica in plus in relansarea economica", spune Mateescu.
Control mai strict la destinatia utilizarii masinii
Specialistul sustine ca actuala varianta a deductibilitatii incalca principiul conform caruia, daca achizitionezi o masina si, implicit combustibil, pentru o activitate economica, atunci se aplica principiul general al deductibilitatii integrale. El spune ca, cel mai probabil, exigentele bugetare nu permit in aceasta perioada materializarea principiului deductibilitatii integrale.
Specialistul considera ca, ar fi trebuit ca statul sa permita deductibilitatea integrala, si sa exercite un control mai strict cu privire la verificarea caracterului real al cheltuielilor, ca fiind facute in realizarea obiectului de activitate.
"De fapt, aici rezida sursa problemei. Trebuie sa se evite ca utilizarea vehiculului si a combustibilului sa fie facute in alte scopuri decat cele care tin de realizarea obiectului de activitate", a declarat Ionut Mateescu. El considera ca, cu cat este mai impovarator sistemul de impozitare, cu atat el va descuraja libera initiativa si va incuraja evaziunea fiscala.
Ionut Mateescu sustine ca, pentru oamenii de afaceri, nu plata impozitelor este marea problema, ci lipsa unei predictibilitati in legislatia fiscala.
"In Romania nu-ti poti face calcule precise la inceputul anului fiscal legate de derularea afacerii, pentru ca nu stii cum sunt modificate intempestiv prevederile fiscale", a mai spus Mateescu.
Reorientare catre serviciile de leasing
Consultantul financiar Valentin Ionescu sustine ca, aceasta deductibilitatea redusa o sa recanalizeze comportamentul firmelor mici catre serviciile de leasing, unde, insa, costurile sunt mai mari.
"La calculul venitului net pe cheltuiala, daca ai deductibilitate de numai 50%, statul te obliga sa faci leasing. Numai ca, este mai scumpa finantarea prin leasing, decat daca faci o achizitie directa sau in rate", sustine specialistul.
Ionescu este de parere ca, statul incaseaza taxe de doua ori de la firme, pentru ca nu permite deducerea totala a TVA, desi este platit, iar pe de alta parte se impoziteaza si cheltuiala cu masina.
"Eu platesc TVA, indiferent de ce achizitie fac, iar pe de alta parte, daca baza de impunere nu mai este redusa, pentru ca nu am voie sa deduc cheltuiala, pe care culmea, am facut-o cu achizitia, dar si cu plata TVA, atunci inseamna ca sunt impozitat de doua ori", conchide Valentin Ionescu.
Consultantul financiar considera ca aceasta modificare nu mai poate exercita o influenta chiar asa mare asupra pietei de automobile si de leasing, pentru ca, sustine Ionescu, nivelurile sunt foarte jos, incat nu crede ca cele doua sectoare mai au unde sa scada. "Din 2009 incoace, piata auto si cea de leasing au inregistrat un recul puternic si, nu stiu daca vor mai scadea, insa cu siguranta nu se va mai putea misca, ci doar va stagna", sustine Valentin Ionescu.
Specialistul este de parere ca, atunci cand statul iti impune un impozit, asta inseamna ca iti restrange venitul, iar efectul imediat il reprezinta reducerea veniturilor la buget. "Daca nu te mai deplasezi cu masina asa de mult ca in trecut, inseamna ca bagi mai putin combustibil, iar asta se traduce printr-o valoare mai redusa a accizelor si a TVA", sustine consultantul financiar.