De azi, nu mai platim timbrul de mediu. Va deveni Romania cimitirul rablelor?

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 08:24
6904 citiri
De azi, nu mai platim timbrul de mediu. Va deveni Romania cimitirul rablelor?
Foto: Ziare.com

De azi nu mai suntem nevoiti sa platim timbrul de mediu la inmatricularea masinilor noi sau second hand.

Acest lucru se intampla deoarece miercuri a intrat in vigoare Legea nr. 1/2017, ce include, printre altele, anularea timbrului de mediu.

Pentru posesorii de masini este o veste buna, insa specialistii din industria auto atrag atentia ca eliminarea timbrului de mediu ar putea transforma Romania intr-un "paradis" al rablelor.

Intr-o perioada in care tot mai multe tari interzic in capitale masinile ce nu au cel putin norma de poluare Euro 5, Romania risca sa aiba si mai multe autovehicule vechi, in conditiile in care oricum anul trecut mai putin de un sfert dintre masinile inmatriculate au fost noi.

Pana la eliminarea acestei legi, in cazul masinilor foarte vechi, soferii erau nevoiti sa plateasca o taxa de timbru mai mare decat valoarea autovehiculului in sine. Tocmai de aceea, multi ezitau sa mai cumpere astfel de masini sau, daca o faceau, le inmatriculau pe Bulgaria. In timp ce acum, dupa eliminarea taxei, riscam sa avem pe strazi foarte multe masini mai vechi de 10-15 ani, ce polueaza foarte mult.

Totodata, pe fondul eliminarii acestei taxe, si programul Rabla se afla momentan sub semnul intrebarii. Acesta era sustinut din banii proveniti din taxa amintita, astfel ca Guvernul va fi nevoit sa gaseasca o noua sursa de finantare pentru a sustine un program ce s-a bucurat de o popularitate in crestere de la an la an.

Spre exemplu, in 2016, Administratia Fondului pentru Mediu a facut mai multe suplimentari pentru a satisface cererea uriasa.

Reprezentantii Guvernului spun ca vor face tot posibilul pentru a gasi o solutie prin care sa continue programul Rabla, insa totul este la stadiul de promisiuni momentan.

O solutie ar putea fi, culmea, introducerea unei noi taxe. Daniel Constantin, ministrul Mediului, a afirmat in urma cu trei saptamani ca sunt sanse mari ca acest lucru sa se intample, pentru ca industria auto sa fie echilibrata. Practic, Guvernul le da soferilor cu o mana si le ia cu alta.

C.S.... citeste mai departe despre "De azi, nu mai platim timbrul de mediu. Va deveni Romania cimitirul rablelor?" pe Ziare.com

#eliminare timbru mediu, #eliminare taxa auto, #conditii inmatriculare auto 2017 , #Stiri Taxe si impozite