Darius cel vesel si comuna primitiva fiscala

Vineri, 30 Iunie 2017, ora 06:57
1038 citiri
Darius cel vesel si comuna primitiva fiscala

Statul incaseaza doua forme mari de impozite: impozitele directe care se aplica veniturilor persoanelor fizice sau veniturilor firmelor (in acest caz numite profit) si impozitele indirecte, care se aplica de regula consumului.

O firma are o cifra de afaceri care este de fapt suma tuturor veniturilor, indiferent de modul de realizare. Din punct de vedere al functionalitatii firmei, veniturile de orice fel se pot asimila veniturilor din vanzari.

Veniturile statelor dezvoltate, echilibrate si puternice sunt constituite dupa regula "treimei de aur": o treime din venituri sunt impozite directe, o treime din venituri sunt impozite indirecte, iar o treime sunt contributii (sociale si de sanatate). Asa arata structura veniturilor statelor din ceea ce numim "vechea Europa", sau UE-15 (statele vestice, occidentul din vremea razboiului rece).

Statele estice (fara exceptie) au structura veniturilor pervertita de slaba performanta economica, adica peste 40% (chiar spre 50%) din venituri sunt impozite indirecte (TVA in primul rand si accize), cam 30% contributii si cam 20% impozite directe. Mai mult, pentru ca gradul de performanta al fiscului este redus in statele estice (statul este slab), impozitele colectate cu usurinta sunt cele indirecte, cele care se aplica consumului.

In Romania, pe tot anul 2016 s-au incasat ca venituri bugetare 200 miliarde lei din care impozite indirecte cam 80 miliarde lei (52 miliarde lei TVA si 27 miliarde lei accize), adica fix 40%. Contributiile obligatorii (sociale si de sanatate) incasate in 2016 au fost de 62 miliarde lei (31% din total venituri), iar impozitele directe 44 miliarde lei (16 miliarde impozit pe profit si 28 miliarde lei impozit pe veniturile persoanelor fizice), adica 22% din total. De mentionat ca cele 16 miliarde lei impozit pe profit provin de la o cifra de afaceri totala a companiilor din Romania de aproximativ 1.300 miliarde lei.

Adica statul roman culege de doua ori mai multe impozite indirecte (TVA si accize) decat impozite directe (pe veniturile indivizilor si pe profiturile firmelor). Simplu pana aici. Ce este impozitul indirect? Un impozit pe consum sau pe vanzari: ai vandut ceva, musai incasezi TVA si acciza de la consumator si il virezi statului, nu prea ai cum sa-l ascunzi in acte sau in cumparari fictive de servicii. Practic, statul roman este de doua ori mai "bun" la cules impozite indirecte decat la cules impozite directe.

Si aici intervine geniul sprintar al lui Darius: ii vine ideea s ...citeste mai departe despre "Darius cel vesel si comuna primitiva fiscala" pe Ziare.com

#impozite guvern Tudose Darius Vilcov, #impozit pe cifra afaceri , #Stiri Taxe si impozite