Cum va functiona split TVA: Statul va putea executa silit contul de TVA si pentru alte datorii ale firmei

Joi, 24 August 2017, ora 19:49
956 citiri
Cum va functiona split TVA: Statul va putea executa silit contul de TVA si pentru alte datorii ale firmei
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finantelor a publicat proiectul de ordonanta "Split TVA".

Fata de datele prezentate la intalnirile cu mediul de afaceri sau la intalniri informale cu presa au aparut cateva modificari. Modificari importante.

Pentru mediul de afaceri, poate cea mai importanta prevedere din proiect este aceea ca un cont special de TVA poate fi executat silit NU numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, ci si pentru plata altor obligatii bugetare restante existente in evidentele fiscale ale organelor fiscale centrale.

Proiectul "Split TVA" ar putea fi aprobat in urmatoarea sedinta de guvern, in ciuda faptului ca mediul de afaceri s-a pronuntat unanim impotriva acestui proiect de ordonanta.

Split TVA, versiunea 2.0

Potrivit Art. 16 din proiect, contul de TVA poate fi executat silit nu numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, precum si pentru plata altor obligatii bugetare restante existente in evidentele fiscale ale organelor fiscale centrale.

Contul de TVA poate fi executat silit si in baza unor titluri executorii, potrivit legii, pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii.

Suplimentar, proiectul prevede ca, in cazul incetarii existentei persoanei impozabile, sumele existente in contul/conturile de TVA se fac venit la bugetul de stat.

Regimul sanctiunilor. Si nicio obligatie si nicio responsabilitate pentru ANAF

Fata de versiunea initiala, a aparut o oarecare gradualizare a amenzilor pentru neplata in contul de TVA, pentru plata gresita a TVA, pentru necomunicarea catre parteneri a contului de TVA sau pentru nedepunerea cotelor de TVA de catre cei care incaseaza plati cash sau cu cardul.

Split TVA: Finantele vor deschide gratuit conturi in lei. Pentru valuta, bancile iau comision

In oglinda, proiectul instituie obligatia ANAF de a solutiona cererile contribuabililor de a se putea folosi de disponibilul din contul de TVA in maximum 3 zile.

Acest termen vine fara nicio sanctiune pentru angajatii Fiscului care nu il respecta.

In istoria recenta, ANAF a intarziat in mod repetat rambursarile de TVA, fostul secretar de stat din Ministerul de Finante Gabriel Biris afirmand ca Romania a fost chiar "la un pas de declansarea procedurii de infrigement" din acest motiv.

De precizat ca proiectul introduce si obligatia institutiilor bancare sa asigure, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, pentru debitarea si creditarea contului de TVA un mecanism automat/manual care sa verifice ca tranzactiile cu inst ...citeste mai departe despre "Cum va functiona split TVA: Statul va putea executa silit contul de TVA si pentru alte datorii ale firmei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#split TVA executat silit , #Stiri Taxe si impozite