Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum incearca guvernele sa stoarca bani de la companii prin impozite indirecte

Cum incearca guvernele sa stoarca bani de la companii prin impozite indirecte
Tot mai multe tari adopta regimuri de impozitare indirecta ca raspuns la scaderea veniturilor si la inovatia digitala, conform raportului EY Indirect Tax in 2016, care analizeaza evolutiile si tendintele legate de taxarea indirecta in peste 100 de jurisdictii de la nivel global.

Raportul identifica evolutiile globale din zona impozitarii indirecte, incluzand taxa pe valoare adaugata (TVA), taxa pe bunuri si servicii (GST), taxele pe consum, accizele, taxele vamale, taxa pe primele de asigurare (IPT) si taxele de mediu.

De asemenea, raportul ajunge la concluzia ca tendinta globala de crestere a taxarii indirecte se mentine, si identifica noi riscuri pentru mediul de afaceri in efortul lor de adaptare la schimbari fara precedent ale peisajului taxarii, se arata intr-un comunicat remis Business24.

Taxarea indirecta este legata in mod direct de productia, distributia si vanzarea de bunuri si servicii. Toate acestea sunt strans interconectate cu modelul de afaceri al oricarei companii. Insa, tocmai aceste modele de afaceri s-ar putea schimba profund in cursul unei a "patra Revolutii Industriale", care va transforma sisteme intregi de productie, distributie si consum, generand astfel provocari majore la adresa modelelor traditionale de taxare.

Iata cateva dintre cele mai noi tendinte si evolutii din zona impozitarii indirecte de la nivel global, asa cum reies din raportul EY Indirect Tax 2016:

Taxarea indirecta ramane o sursa importanta si sigura de venituri pentru guverne

Cotele unor taxe precum TVA/GST din tarile membre OECD raman stabile, ba chiar scad usor in UE. Insa, la nivel global acestea cresc, baza de impozitare continua sa se largeasca, sistemele TVA/GST sa se extinda, iar activitatea de auditare vamala a cunoscut o crestere semnificativa.

Revolutia digitala accelereaza cadrele de lucru si cooperarea din zona taxarii

Digitizarea permite consumatorilor sa comande bunuri de aproape oriunde din lume, direct la ei acasa, sau sa inlocuiasca ordinele de livrare a bunurilor fizice cu documente ce pot fi descarcate din online, fapt care provoaca guvernelor pierderi de venituri din taxe. In intreaga lume, autoritatile vamale si cele fiscale iau masuri de protejare a acestor surse de venituri.

Apetenta pentru big data nu ingradeste taxarea indirecta

Gestionarea eficienta a datelor devine tot mai importanta pentru companii, pe masura ce volumele de taxe colectate de autoritatile fiscale cresc continuu; tot mai multe tari solicita eliberarea de facturi electronice (e-invoices) si ordine electronice de plata (e-filing) ; guvernele incep sa schimbe date pentru a facilita activitatea de audit multi-tari.

"Tendintele care se manifesta la nivel global pot fi observate si in Romania.

Ganditi-va, spre exemplu, la cresterea numarului de activitati in materie de inspectii fiscale/TVA desfasurate de autoritatile fiscale din Romania cu scopul securizarii veniturilor din impozite indirecte si in vederea gestionarii cazurilor de fraudare a TVA.

Ganditi-va de asemenea la tendinta continua spre depunere electronica (e-filling). Ganditi-va si la sporirea numarului de date colectate de autoritatile fiscale romane in special in domeniul impozitelor indirecte prin introducerea progresiva a noilor case de marcat cu jurnal electronic care ar putea fi conectate la un sistem de monitorizare si supraveghere care sa permita transmiterea datelor catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, noul formular 394, etc.

Si toate acestea sunt doar inceputul, reprezentand elementele precursoare ale obiectivului care se contureaza la orizont: auditarea electronica (e-auditing).

Desi acest tel pare a fi foarte indepartat, operatorii economici ar trebui cel putin sa inceapa sa se gandeasca la strategii privind modul de gestionare a acestor schimbari, precum si de folosire a acestora in favoarea propriilor activitati comerciale", sustine Jean-Marc Cambien, Partener Asistenta Fiscala EY Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2511 ori